logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  71/108 >>

Itt a nyár, ismét fenyeget az ételmérgezés

22.8.2018 10:00 | MUDr. Czellárik Mária

   Nyár idején közegészségügyi érdekből talán nem  hangsúlyozhatjuk elégszer az ételmérgezések veszélyét.A zavartalan nyár miatt kötelességünk ismételten figyelmeztetni a nyári ételmérgezések veszélyeire a lakosságot.

   Alap aranyszabály, hogy tudatosítjuk, nem csak tájainkon, de a melegebb éghajlatokon is nyáron hamarabb romlanak a magunkhoz vett ételek. A romlott étel - hús, sajt színe, íze, állaga, szaga változik, a felvágott  nyálkás, a tej savanyú és kesernyés ízű, a pékáru nyúlós, a gyümölcsöknek erjedt az ízük. Ügyeljük a fogyasztott tojás szavatosságára és tárolására!

   Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg a zöldséget, gyümölcsöt, feldolgozás előtt a tojás héját is mossuk le.A háztartásban  ügyelünk a mosogatószivacs, törlőruha leghigiénikusabb tisztaságára, alkalmazzunk papírtörlőt!

   Ügyeljünk a fogyasztásra kerülő zöldség, gyümölcs, hús, konzervkészítmények, befőttek megfelelő tárolására az éléskamránkban, a hűtőben tárolásnál tartsuk be az előírt szabályokat.

   Nemcsak a nyáron az  ételkészítés- és fogyasztásnál  a kötelező a kézmosás!

   Az alapvető higiéniai előírások betartásával már mi magunk is csökkentjük a nyári ételmérgezések kialakulásának veszélyét.

   Vigyázzunk a pasztőrözés nélküli gyümölcslevekre, de a tejre is, mert ezekben is előfordulhatnak ételmérgezést okozó kórokozók.

   Vigyázzunk a szubtrópusi és trópusi régiókban a nem elégségesen  átsütött, főzés nélkül elkészített tenger gyümölcsei is ételmérgezés  forrásai lehetnek.

   Az ételmérgezés tünetei néha fél órával az étel elfogyasztása után, néha viszont egy- két nap múlva jelentkezhetnek.

   Az egyik legveszélyesebb ételfertőzést okozó baktérium a szalmonella baktériumtörzs.

   A  szalmonella kórokozó /baktérium/ a széklettel szennyezett vagy víz elfogyasztása, használása után a szárnyasok húsában, nyers tojásból készült ételekben, esetleg egyes gyümölcsökön található, de a nem megfelelő konyhai higiénia körülmények között készített és félig nyersen elkészített ételek is okozhatják. 

   Jellemző a hasfájás, hasi görcsök, hasmenés, véres széklet, hányás, láz, illetve hidegrázás utáni láz, de ízületi fájdalmak és gyulladás  is jelentkezhet.A diagnózis a székletmintából való kórokozó kitenyésztését követően állítható fel, mégha a kórokozó a laboratóriumi tenyésztésre labilis is. 

   Minden esetben gyógyszeres tüneti kezelést alkalmazunk, görcsoldás, fájdalomcsillapítás, biztosítsuk az elégséges  folyadékbevitelt, de kerüljük a gyümölcsleveket, szénsavas italok fogyasztását, mert ezek ronthatják a hasmenés tüneteit. Fogyasszunk fél-egy óránként kisebb mennyiségű folyadékot, mert az egyszerre nagy mennyiségű folyadék is hányást okozhat. A kisgyermekeknél, időseknél akár infúzió formájában is szükséges a folyadékpótlás, mert  fennáll a kiszáradás veszélye. A betegség kórképe alapján súlyosabb lefolyású megbetegedéseknél az orvos antibiotikumos kezelést is alkalmaz.A közösségbe  való visszatérés  csak a három egymást követő negatív székletminta  kivizsgálás után lehetséges!

   Külön figyelmeztetünk a heves hasmenést, heveny gyomorgörcsöket okozó norovírusok okozta egy-két napig tartó gyomorhurutként kezelt megbetegedésekre.Mivel a norovírus világszerte elterjedt, nagyon erősen fertőzőképesek, velük szemben különösen fontos a személyi és környezeti higiéniás feltételek betartása.

   A vírusok megtalálhatóak a fertőzött ember székletében és hányadékában, ahonnan a  vírusok bejutnak a másik ember szájüregébe, vagyis széklet-szájüreg, idegen szóval fekorális úton terjednek, de akár belélegzéssel is szájon, orron keresztül.

   A norovírus általában a hiányos kézmosás miatt terjed.Ezért fokozottan  szükséges betartani a higfiéniás szabályokat. Tiszta pohár, fertőtlenített tárgyak, kilincsek, WC ülőkék tisztaságára is ügyeljünk.De ügyeljünk a félig zárt közösségekben a higiéniás szabályokra, szállodákban is, hajókon is, hogy megelőzzük a norovírus fertőzést, amely megkeserítheti  az örömmel várt nyári vakációzásunkat.

   Legyen szabály, ha nem is előírtan kötelező, hogy ha szubtrópusi vagy trópusi országba utazunk, akkor már időben beadatjukaz A és B fertőző májgyulladás, tehát a hepatitisz elleni védőoltást.Ezáltal óvjuk egészségünket, májunkat a tartós megkárosodástól!

   Ne legyen a nyarunk rémálom!Mindenkinek kívánunk kellemes nyarat, jó pihenést!

 


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  71/108 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat