logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  79/122 >>

Érvénytelen a házastársak közös végrendelete!

23.10.2018 10:24 | Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd

   Jogi rovatunkban időről időre mindig visszatérünk a házastársi közös (osztatlan) tulajdonnal kapcsolatos kérdésekhez. Az élet természetes rendje és módja szerint általában minden házaspár egy bizonyos korban és időben a vagyonszerzés és a tulajdongyarapítás után elkezd foglalkozni a vagyonnal történő rendelkezés kérdésével,főként a több fős családok esetében. Természetes, hogy a szülők a felnőtt gyermekek közti vagyonelosztást még éltükben, minél igazságosabban szeretnék megoldani, annak érdekében, hogy megelőzzék az utódok közti viták és viszályok jövőbeli kialakulását. Bár minden bizonnyal a tulajdon ajándékozás útján történő elosztása a gyermekek között, még a szülők teljes testi és szellemi épségében és jólétében, jelenti életalkonykor a legjobb megoldást a vagyonnal történő rendelkezésre, sokan fontolóra veszik a végrendelkezés lehetőségét is, jellemzően fiatalabb korban akaratuk végső kinyilvánításaként. A végrendelet szabadon választható megoldás arra az esetre, ha szeretnénk örököseinket magunk megválasztani, és vagyonunkat vagy annak egy részét nekik juttatni. A végrendelkezésről és a végrendeletek elkészítésének módjáról a világhálón rengeteg információt találunk. Tanácsolom, hogy a végrendeletek elengedhetetlen tartozékaival kapcsolatban mindig kérjünk tanácsot a legközelebbi jogásznál, ügyvédnél, közjegyzőnél vagy éppen az illetékes jogsegélyszolgálati központnál. Előfordulhat ugyanis, hogy egy apróbb, kiküszöbölhető hiba a jövőben akár az egész végakaratunk érvénytelenségét vonja maga után, ezáltal semmissé téve végső akartunk tartalmát. Ilyen hibának minősülhet az a téves információ is, amely szerinta házastársi közös tulajdonnal való rendelkezést a házastársak egy közös végrendeletbe foglalhatják. Ilyen állításokkal könnyen találkozhatunk a magyarországi jogsegélyszolgálti felületeken vagy éppen a történelmi iratok tanulmányozása során, hiszen nálunk 1950 előtt, míg Magyarországon bizonyos feltételek mellett a mai napig érvényes a házastársak közös végrendelete. Figyeljünk arra, hogy a szlovák jogrendben nem tehetjük meg, hogy többen egyszerre, egy végrendeletbe foglaljuk végintézkedési akaratunkat, ugyanis a Polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint két vagy több személynek ugyanabba az okiratba foglalt végrendelete érvénytelen, akár saját kezűleg, vagy más által írt okiratról van szó!

   Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.

Mgr. Kőrösi Ildikó

 


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  79/122 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat