logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  60/104 >>

A pajzsmirigy rendellenességei

21.11.2018 10:34 | MUDr. Czellárik Mária

   Az írás elején leszögezzük, hogy orvosnak és betegnek is egyaránt fontos eme apró nyaki szervünk megbetegedésére gondolni, mivel a betegség kórképe tünetekben összetett, és ezért sajnos előfordul, hogy  néha  későn ismerjük fel.

   A pajzsmirigy betegségek  jelentkezhetnek serdülőkorban, gyakrabban felnőtt nőknél, mint férfiaknál. Néhány tanulmány szerint  a hatvanéves nőknél 17-18%ban  jelentkezik valamilyen pajzsmirigy rendellenesség, de terhesség alatt  is  jelentkezhet a megbetegedés.

   A különböző pajzsmirigy megbetegedések egyik kezdő általános, de figyelmeztető  jele  a fáradékonyság, amit általánosítani  szokott orvos és beteg is.

   Ehhez társul  a rossz közérzet, testsúlyváltozás/hízás, vagy fogyás, anyagcserezavarok, bőr- és körömelváltozások, szívritmuszavar, meddőség, vetélés, koleszterinszint elváltozása.

   Ezeket a tüneteket azután  aprólékos  orvosi kivizsgálással pontosítjuk, hogy  milyen pajzsmirigybetegségről is beszélünk.

   Közvetlen a pajzsmirigyhormonok termelésével összefügg a hormonok  túlzott, vagy nem elégséges képződése. Ebből kifolyólag beszélünk pajzsmirigy túlműködésről, ha a pajzsmirigy több, túl sok hormont termel, /amelyeket az orvos laboratóriumi kivizsgálással állapít meg, vagy az ellenkezője, a  pajzsmirigy alulműködése, amikor  a pajzsmirigy  nem termel elégséges létfontosságú hormont. A pajzsmirigy működését közvetlenül az agyalapi mirigyben képződő pajzsmirigyet stimuláló hormon  szabályozza. 

   Gyakrabban a nők megbetegedése.  

   Külön  megbetegedési csoportot alkotnak  a  pajzsmirigy  daganatos megbetegedései. 

   A pajzsmirigy túlműködés tünetei a fáradékonyság, alvászavar, szapora szívdobogás, szapora pulzusszám, légszomj, hasmenéses széklet, fogyás, izzadékonyság. Az orvosnak és betegnek szembetűnő az egy vagy mindkét oldali szemkidülledés. Csaknem jellemző  panasz az alvászavar és a hangulatváltozás.

   Pontos komplex beteg kivizsgálás, ill.  laboratóriumi, ultrahangos kivizsgálás, egyedileg izotóp vizsgálat szükségeltetik ahhoz, hogy az orvos megállapítsa, hogy milyen típusú a pajzsmirigy működése. 

   Ezek függvényében azután pontos hormonképzést gátló gyógyszereket alkalmazunk, rendszeres  orvosi- szakorvosi- endokrinológus kivizsgálás mellett. 

   A beteg és az orvos együttműködése kötelező! Az orvos  döntése alapján, ha a betegség  hosszan fönnálló és nem javul, műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, de a műtét után is állandó orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés szükségeltetik.

   Amit a beteg megtehet, ügyeljen az egészséges életvitelre, mozgásra, táplálkozásra, figyeljünk fel a családi hajlamra, ne fogyasszunk túl sok édességet, ne használjunk túl sok jódozott sót, jód tartalmú ételkiegészítőket.

   A pajzsmirigy alulműködése

   Előfordulása különböző életkorban lehetséges, de bizonyos  formájú gyermekkortól felnőtt koron át az idős korig jelentkezhet.

   Tünetei: a fáradságon, rossz közérzeten, álmatlanságon kívül a hangulatingadozások, a bőr szárazsága, hajhullás, testsúlygyarapodás, székrekedés, fázékonyság, lassúbb pulzusszám, menstruációs zavarok, vetélések. 

   Mivel ezek a tünetek önmagukban gyakori problémát okoznak  más megbetegedésnél is, a pajzsmirigy alulműködését gyakrabban nehezen diagnosztizálja  az orvos. 

   Ugyanúgy szükségeltetik az alapos  orvosi kivizsgálás, beleértve a laboratóriumi hormonszint kivizsgálást, a pajzsmirigy ultrahangos kivizsgálását, indokolt esetben  szívspecialistával a speciális ultrahangos, illetve pontos szívritmus kivizsgálás szükséges. 

   Külön figyelmeztetünk a serdülő és felnőtt korban előforduló krónikus pajzsmirigygyulladásra /pajzsmirigy alulműködésre/, szaknyelven  az ún. Hashimoto tyreoiditiszre, ami egy autoimmún megbetegedés, amikor a pajzsmirigy hormont termelő sejtjei elpusztulnak, és ezáltal lehetnek túl-, de alulműködési tünetek. 

   Az autoimmún pajzsmirigy károsodásnál fontos tudni, hogy a  fokozott jódpótlás /jódozott só, ásványíz/ kifejezetten káros! Kezelésünket bízzuk szakorvosunkra!

   A pajzsmirigyes daganatos megbetegedéseknél  a  szakorvosok- endokrinológus és onkológus  együttműködése elengedhetetlen.

 

MUDr. Czellárik Mária


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  60/104 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat