logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  73/108 >>

A nyári hőségről orvosi szemmel

21.7.2018 21:27 | MUDr. Czellárik Mária

   Az írást akár közérdekű figyelmeztetésnek is  szánhatjuk, nemcsak orvosi tanácsnak.

   Az elmúlt két évben az időjárás változásával megérkezett a hőség, idő előtt a kánikula is.

   Mi pedig valahogy nem tudatosítjuk a hőség veszélyeit!Ezért történhetett meg, hogy tavaly és az idén is már halált okozott a hőség lezárt gépkocsiban hagyott gyermeknél.

   Ezek az esetek is kényszerítenek ismét figyelmeztetni a hőség veszélyeire.Kisgyermeket nem hagyunk egy pillanatra sem a bezárt gépkocsiban!Az autóba zárt gyermekre  viszonylag nagy felületen az autó tetejéről és üveg ablakairól a tűző nap gyorsan felmelegíti a gépkocsi belterét, és akármilyen kisebb- nagyobb ablakrés nyitás sem védi meg a gyermeket az esetleges tragédiától,és tilos arra mégcsak gondolni is, hogy „csak néhány  pillanatra ugrottam el, és hagytam ott a gyermeket”.

   De nemcsak a gyermekeket kell ilyen körültekintően védeni a hőségtől.Súlyos esetben a napszúrás  felnőttnél is halált okozhat, ezért komolyan kell venni a  tüneteket, habár a felnőtteknél könnyebb a megelőzés. A napszúrás  a fejet és a tarkót ért közvetlen napsugárzás hatására alakul ki, és az agy felmelegedése váltja ki. Innét származik a becsmérlő népi mondás, hogy hőségben felmelegszik az agyunk.

   Az agy felmelegedése következtében  agyödéma, vizenyő alakul ki, melynek tünetei a fejfájás, szédüléses rosszullét, fényérzékenység, egyensúlyzavar, hányinger.Az extrém hőség másik következménye a hőguta lehet, amely már a szervezet hőleadásának zavara, a test  nem képes megszabadulni a felesleges hőtől és túlmelegszik.Ilyenkor  elengedhetetlen s a szervezet hideg vizes borogatása, főleg a végtagjainkon,borogassuk felső karunkat és lábainkat.

   Tehát, tűző napon   gyermek, felnőtt, idős  ember viseljen sapkát, kendőt!Lakásunkat, munkahelyünket kellően szellőztessük, figyeljünk, hogy ne melegedjenek túl!Napközben  lakásunk ablakait zárjuk, sötétítsük el függönnyel vagy egyéb sötétítővel. Éjszaka és hajnalban szelőztessünk!

   Minden reklám ellenére csak szükséges mértékben használjunk elektromos léghűtést, a légkondiciáló berendezés működtetése idején  tartsuk csukva az ajtót, ablakot.

   Tudatosítsuk, hogy az elektromos készülékek még a világítás is melegíti a levegőt, tehát  csak  szükséges mértékben használjuk.A  ventillátort is csak megfontolva, rövid ideig használjuk, mert kavarja  az esetleges  szennyezett levegőt, és kiszárítja a légutakat.

   A tűző napon fizikai munkát végzőknek a munkáltatók  kötelesek az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítani,a munkáltató köteles megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítani, legalább fél óránként ún. védőitalként 14-16 C fokos hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt biztosítani. 

   A tűző nap okozza a legtöbb problémát  nyáridőben a közlekedésben.Indulás előtt szellőztessük ki felforrósodott autóinkat, ismét hangsúlyozzuk, hogy  gyermeket még rövid időre sem szabad a parkoló autóban hagyni!

   Az egészséges  felnőtt szervezetnek  napi 2-3 liter folyadékra van szüksége, de  melegben igyunk ennél több folyadékot!A hőségben legjobb szomjoltó a csapvíz és a szénsavmentes  ásványvizek.

   Fogyaszthatunk gyógyfüves, gyümölcsös teákat is.

   A legjobb, ha szobahőmérsékletű a fogyasztott italunk, mert a jéghideg, de a forró italok is megterhelhetik a szervezetünket.

   Különösen felügyeljünk az idős emberek folyadékfogyasztására!

   Az idős emberek hajlamosak a gyors kiszáradásra, és ha nem fogyasztanak elég folyadékot, felborul a folyadékháztartásuk.Ilyenkor besűrűsödik a vérük, és a már amúgyisérelmeszesedett erekben könnyebben alakulhat ki a trombózis.

   Az idős embernek csökken, illetve nincs szomjúságérzete, nem érzi, hogy szomjas, ezért tartózkodjanak hűvös helyen, és idősebb korban, ha nem szomjas is az ember, szükséges  kényszerből is inni, hogy biztosítsuk a fokozott folyadékbevitelt.

   A forró nyári napokon csökken szervezetünk energiaszükséglete.Étkezésünkben  csökkentsük a zsiradékdús, kalóriában gazdag ételek fogyasztását, mert fokozzák az izzadást, rosszabbodik a közérzetünk, ill. emésztési problémáink lehetnek. Ezért a meleg nyári napokon együnk inkább többször és kevesebbet.

   Nyári étrendünk legyen  kalóriaszegény, étrendünket könnyen emészthető ételekből állítsuk össze. Fogyasszunk meleg zöldséges leveseket és hideg gyümölcsleveseket.

   Az erős, csípős fűszereket tartalmazó ételeket mellőzzük, mert fokozzák a verejtékmirigyek működését.

   Kerüljük a tűző napon tartózkodást 11 és 16 óra között, ilyenkor  nem ajánlott a szabad fürdőzés sem.

   A kellemes közérzethez hozzátartozik egy- egy fagylalt, vagy jégkrém fogyasztása, egy hűsítő zuhany, kisgyermekek számára  pihentető és szórakoztató a késő délutáni pancsolás.

   Az említett déli időszakban, ha lehet, kerüljük a tömegközlekedést, erős  fizikai munkát, de a nagybevásárlást  és a cipekedést is a tűző napon.

   Forró időszakban ne gyalogoljunk, sétánkat halasszuk el korán reggelre vagy késő délutánra.

   Védjük állatainkat is!Tartsuk, neveljük őket árnyékos, hűs helyen, kellő testhőmérsékletű folyadékot biztosítva!Házi kedvenceinket ne szállítsuk forró közlekedési eszközben, járműveinkben!Kedvenceink is éppúgy érzékenyek a nagy melegre, mint mi magunk.

   Kellemes nyarat kívánunk!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  73/108 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat