logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  146/236 >>

„Nen Kérünk, Hanem Adunk”

19.9.2018 07:49 | Kodály Zoltán Daloskör, Galánta

   A galántai Kodály Zoltán Daloskör jótékonysági koncertet ad a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon javára 2018. október 6-án 17:00 órakor a gútai Városi Művelődési Központban. A gyermekotthon önellátó, saját gazdasággal rendelkezik, de az ukrán állam sem¬mi¬lyen anyagi támogatásban nem részesíti. Jelenleg az évi támogatási összeg még az itt dolgozó alkalmazottak minimálbérét sem fedezi. A jótékonysági koncert teljes bevételét, valamint a kizárólagosan erre a célra nyitott bankszámlára beérkezett adományokat személyesen nyújtják át Katona Viktóriának, a gyermekotthon lelkész igazgatójának.

   2017 áprilisában a Kodály Zoltán Daloskör Kárpátalján járt és a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon vendégházában szállt meg. Az otthon alapításánál egy holland segélyszervezet bábáskodott, mely azóta is, más alapítványokkal karöltve, folyamatosan segíti az intézményt. Azonban az árak és a bérek folyamatos növekedése, a támogatási összegek stagnálása, valamint az állami támogatás hiánya miatt nem hogy fejleszteni nem tudnak, de az alkalmazottak fizetését sem tudják fedezni. A munkások többsége félig önkéntesen dolgozik.

   A gyermekotthon sérült és nehéz körülmények között élő árva, félárva, rászoruló lánygyermekeknek szolgál otthonként egy 9 hektáros területen működő gazdaság központi épületében. A fentiekből érthető, hogy mennyire rászorulnak az önellátásra. A földeken és a hatalmas fóliasátrakban termesztett zöldséget eladják, sőt más intézményeket is támogatnak vele. Saját méhészetük van, szarvasmarha állományuk valamint sertéstelepük biztosítja a húst valamint a tejtermékeket. Összesen körülbelül 50 hektáros területen termesztenek gabonaféléket, ami biztosítja az állatok takarmányozását egész éven át. Az otthonnak adományokból sikerült saját pékséget is működtetnie, azonban a villanyáram árának hirtelen és drasztikus emelkedése miatt már nem üzemel.  Az intézmény egyik célja az, hogy az általuk nevelt gyerekek az intézetből kikerülve a társadalom teljes értékű tagjai legyenek. Ezért részt vehetnek az állatok gondozásában, a mezőgazdasági munkákban, besegítenek a konyhán, nagyobbak az adminisztrációnál is. Több mint hatvan rászoruló leánygyermek nevelkedik itt szeretetben, kétkezi munkával, napról napra közösen teremtik elő a mindennapi megélhetésüket. Ha megkérdezik Katkó László igazgató urat, hogy miképpen lehet a gyermekotthonon segíteni, ezt fogja válaszolni: “Úgy, hogy eljönnek hozzánk, megismernek minket, időt töltünk együtt, főzünk például a gyermekekkel finom vacsorát, majd kirándulunk együtt a Vereckei-hágóra. Ha vendégül láthatjuk Önöket, nekünk az a segítség! Ezzel úgy kapunk, hogy nem kérünk, hanem adunk.”

   A segíteni akarás már a hazaút alatt megfogalmazódott az énekesekben. A megmaradt ukrán hrivnyát Pikáli Robi kórustag kezébe nyomták a többiek – ő rendszeresen visz adományt a gyermekotthonnak, legközelebbi útja során bedobta a vendégház folyosóján elhelyezett urnába. Aztán gyorsan kipattant a jótékonysági koncert gondolata, hiszen ez a leginkább testhez álló formája a segítségnyújtásnak egy kórus részéről. Gúta város önkormányzata felkarolta az ötletet és 2018. október 6-én házigazdája lesz ennek a rendezvénynek. Más neves előadókat is sikerült megnyerni az ügynek. A Kodály Zoltán Daloskör mellett fellép Jónás Csaba, Nagy István, Sipos Dávid, Zsabka Attila.

   A közvetlen módon küldött pénzadomány nagy része nem jut el a gyermekotthonhoz, mert az ukrán állam különböző címszók alatt jócskán lefölözi az összeget. Kétféle lehetőség van a támogatásra. A Kodály Zoltán Daloskör vezetősége nyitott külön erre a célra egy bankszámlaszámot, amelyre várják az adományokat: SK17 0900 0000 0051 4885 5630. Készpénzes adományokat a kórustagoknál, illetve a koncerten gyűjtik.

   Vigyék hírét a jótékonysági koncertnek, hogy eljusson minden nyitott szívű, segíteni akaró emberhez!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  146/236 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat