logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  180/238 >>

Negyedi borkóstoló

25.3.2018 13:04 | -szf-

   Kerek, immár 30. évfordulójához érkezett a vidék legnagyobb hagyománnyal rendelkező és egyik legszínvonalasabb borkóstolója, a negyedi. A nagyszabású eseményre 2018. február 17-én került sor a helyi kultúrházban a Csemadok Negyedi Alapszervezete rendezésében, a községi önkormányzat hathatós támogatásával.

   A megmérettetésbe 149 fehérbort, 33 vörösbort és 29 rosébort neveztek be a borosgazdák és pincészetek. A három szakmai zsűri délelőtt értékelte ki a borokat, a nagyközönség pedig délután, az ünnepélyes megnyitót követően késő estig kóstolta végig a benevezett italokat.

   A nagyszabású jubileumi borkóstolónak 180 résztvevője volt. Kovács Sándor, az érsekújvári Operett Kvintett műsorát követően, a szervezők nevében nyitotta meg a délutánt és üdvözölte a vendégeket. Köztük Baranyay Alajost, a Csemadok Galántai Terület Választmányának elnökét, Botka Ferencet, a választmány tagját, Borsányi Gyulát, Pered-, és Iván Gyulát, Farkasd községek polgármestereit.

   A megnyitót követően Jancsó István polgármester köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Nemzetiségi kultúránk ápolásáért Polgármesteri Díjat vehetett át tőle a Csemadok helyi alapszervezete, valamint Kovács Sándor, a szervezet vezetőségi tagja, a borverseny egyik szervezője. Az elmúlt 30 esztendőben végzett eredményes tevékenységükért, a bortermelés és borfogyasztás kultúrájának fejlesztéséért pedig 11 negyedi és 5 más településről való borász kapott díszplakettet.

   A megmérettetés szakmai segítője Korpás András mérnököt a negyedi borkultúra fejlesztéséért végzett több évtizedes tevékenységéért 2017-ben Negyed Község Díjával jutalmazták.

   Ha ismerjük a múltat, sokkal könnyebb megérteni a jelent – így szól az idézet. Negyeden a borkóstolás, a bortermelés, a borkultúra a múltra épül, a múltat idézi, és a jövőbe mutat. Kevesen vagyunk, akik emlékszünk Sziget vagy Cortona illatára, a szőlősorok közti forró homokban fonnyadó friss szőlőhajtások jellegzetes, savanykás illatára választáskor vagy hegyeléskor. Vajon hányan emlékszünk az alkonyat csendjében visszhangzó szóra, kiáltásra – Megvárj! Mi, negyediek tudjuk, a révésznek szólt, hogy várja meg az utolsó utast is, aki a szőlő közti hatalmas vilmoskörtefa alatt üldögélve belefeledkezett a naplemente csodálatos varázsába a Szigeten vagy a Cortonán. ….

   … Mi itt nem vagyunk nagy borászok, borászatok, mégis azt szeretném, ha olyanok lennénk, mint a franciák, akik foggal-körömmel ragaszkodnak a hagyományaikhoz, az elődök örökségéhez, emlékük ápolásához.  

/Részlet Jancsó István polgármester üdvözlő beszédéből/

   A borkóstoló ideje alatt alma, sajt, töpörtyű került az asztalokra, amelyet folyamatosan pótoltak a szorgos segítők. A bőséges vacsora még tovább oldotta a hangulatot, ebben Mezei Ernő és népizenekara, valamint Vígh Valéria énekes is segítettek: hajnalig szórakoztatták az egybegyűlteket.

   Az eredményhirdetésre, a díjak átadására este 11 óra tájékán került sor, a tombola sorsolására pedig már éjfél után. A tombola fődíja egy szőlődaráló-bogyózó gép volt, de az olasz gyártmányú borszűrőnek, filternek is nagyon örült a nyertese.

   Az érdeklődés nagysága, a versenyborok száma és minősége bizonyítja a harminc évvel ezelőtt elkezdett rendezvény jelentőségét, közösségépítő, hagyományteremtő erejét. A rendezvény szervezésében és lebonyolításában ismét kitűnőre vizsgáztak a negyediek.

 

Eredmények – szakmai zsűri:

Fehérborok:

Darázsvin Kft., Pered, Chardonnay – Nagy arany minősítés/Champión

Horváth Tibor, Negyed, Sauvignonblanc – arany minősítés

Id. Kocsis Ferenc, Negyed, Fehér burgundi – arany minősítés

Pivnica Blahovič, Bátorkeszi, Rajnai rizling – arany minősítés

 

Vörösborok:

Varga Károly, Negyed, Merlot – arany minősítés

Mozoli Sándor, Pered, Dunaj – arany minősítés

Darázsvin Kft., Pered, Cabernet Savignon – arany minősítés

 

Roséborok:

Ing. Komlósi György, Negyed, Cabernet Savignon – arany minősítés

Pivnica Blahovič, Bátorkeszi, Merlot – arany minősítés

Tóth Ferenc, Vághhosszúfalu, Cabernet Savignon – ezüst minősítés

 

Eredmények – a résztvevők értékelése:

Fehérborok:

Szarka Dezső, Pered, Chardonnay

Tóth Ferenc, Vághhosszúfalu, Tramini fűszeres

Pivnica Blahovič, Bátorkeszi, Hibernal

 

Vörösborok:

Vígh László, Negyed, Cabernet Franc

Bóna György-Bonavin, Bátorkeszi, Syrah

Soóki Marian, Negyed, Dornfelder

 

Roséborok:

Darázsvin Kft., Pered, Iméon

Tóth Ferenc, Vághosszúfalu, Cabernet Savignon

Zaťko Kamil, Deáki, André rosé

 

   A negyedi szőlőtermesztők és borbarátok szervezete, a CORTONA klubTermelői Nagydíját, a legeredményesebb negyedi borász, Vígh László kapta.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  180/238 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat