logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  133/236 >>

Anyanyelvi Napok és Galántai Karácsonyi Zenei Napok

22.1.2019 09:26 | Futó Mária

   Mint minden évben, Galántán és környékén, december elején a Csemadok, az SzMPSz és az SzMSzSz idén is megrendezte az Anyanyelvi Napokat. December 4-én a Vágsellyei Pázmány Péter Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában került sor az anyanyelvi vetélkedőre, ezzel egyidejűleg pedig a galántai magyar óvodák egyes csoportjaiban zajlott a Mesemondó fesztivál. Az óvodába ellátogattak a környék alsó tagozatos iskoláinak tanulói, akik mesékkel kedveskedtek az apróságoknak. A kicsik tágra nyílt szemmel hallgatták a királyfikról, hercegnőkről, állatokról szóló meséket, s amikor megérkezett a Mikulás, ők is táncoltak, énekeltek. Bár némelyikük elég bátortalanul bújt az óvó néni mögé, a Mikulástól és kísérőitől kapott édességnek mindenki örült. Másnap hasonló mesemondó fesztiválra került sor Zsigárdon is, a Vágsellyei járás kisdiákjainak a bevonásával.

   December 11-én kiderült, hogy az iskolások nem csupán mesemondásban jeleskednek, hanem verset mondani is szeretnek és tudnak. A versmondó fesztivál a galántai Pázmány Péter Alapítvány székházában zajlott több mint harminc felső tagozatos tanuló részvételével. A gyerekek zöme a rendezvénysorozat címéhez hűen az anyanyelvről, nyelvünk szépségéről és szeretetéről szóló költeményeket részesítette előnyben, bár ez nem volt feltétel. Tiszteletre méltó, hogy a versmondók a karácsony előtti hajtás időszakában is ilyen szép produkciókat voltak képesek megtanulni, előadni – hálás köszönet a felkészítő pedagógusok áldozatos munkájának. Jutalmul minden versenyző elismerő oklevelet kapott, a díjazottak még ajándékkönyveket is hazavihettek. Ez a néhány óra mindenki számára nagy élményt és feltöltődést jelentett.

   December 14-17. között sor került még a galántai Kodály emlékhelyek meglátogatására, ahol a Csemadok vezetőségi tagjai az iskolák diákjaival, pedagógusaival közösen koszorúkat helyeztek el. A rendezvénysorozat az Ünnepi Karácsonyi Hangversennyel zárult, melyre ádvent harmadik vasárnapján került sor a VKM színháztermében. A koncerten a hagyományokhoz híven fellépett a helyi magyar alapiskola gyermekkórusa, és a Galántai Kodály Zoltán Daloskör, vendégként közreműködött a paksi Szaggató Zenekar. A hangverseny közös énekkari számokkal és karácsonyi dalok éneklésével zárult, melybe a közönséget is bevonták. Aki ott volt, biztosan nem bánta meg, hiszen egy kellemes, művészi élményekkel teli délutánon hangolódhatott rá az év egyik legszebb ünnepére, a karácsonyra.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  133/236 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat