logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  89/301 >>

Zsigárdon a márciusi hősökre emlékeztünk

12.4.2019 15:43 | Aleva Szilvia pedagógus

   „Ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben." (Petőfi Sándor)

   Mint minden évben, az idén is megemlékeztünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. 1848. március 15-ke több annál, mint hogy a nemzet történelmének egy része, egy fejezet legyen a történelemkönyvekben. Március 15-ke a magyarság, a magyar szabadság, az összetartozás szimbóluma. Értékrendet teremt, amit nekünk, magyaroknak, követnünk kell.

   2019. március 14-én délelőtt Žiaček Adrianna igazgatónő történelmi visszatekintése nyitotta meg az ünnepi megemlékezést a Zsigárdi Alapiskolában. Ezután az iskola ügyes diákjai, a színjátszó csoport tagjai, Varga Lilla tanító néni összeállításában adtak elő gyönyörű és megható műsort, felelevenítve az 1848-as forradalom eseményeit. Az irodalmi részeket táncok tarkították, valamint Žiaček Adrianna igazgatónő énekkarosai színesítették a megemlékezést.

   Az alsó tagozatos gyerekek is átérezték az ünnep hangulatát: ki a zászló lengetésével, ki a Nemzeti dal szavalásával, éneklésével adta át magát az ünnepnek. Nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre, akik nagy szorgalommal és lelkesedéssel tanulták szerepeiket, fegyelmezetten és lelkesen próbáltak, az előadásba pedig szívüket-lelküket beleadták. Köszönjük nekik, hogy meghitté és emlékezetessé tették számunkra az ünnepi megemlékezést, valamint köszönet jár a pedagógusoknak is a felkészítésért.

   Az iskolai megemlékezés után a felső tagozatos diákok ellátogattak a Komáromi Jókai Színházba, ahol A padlás című nagy sikerű musicalt tekintették meg. A lebilincselően bájos történet magával ragadta a gyerekeket, és újabb kulturális élménnyel lettek gazdagabbak.

   A Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Zsigárd Község Önkormányzata, valamint a Zsigárdi Alapiskola jóvoltából az 1848-as ünnepi megemlékezés délután 17:00 órakor a zsigárdi református templomban folytatódott. A megemlékezésen részt vettek a község lakosain kívül a szomszédos falvak polgármesterei, továbbá kulturális intézmények és az egyházközösség képviselői is.

   A 90. zsoltár eléneklése után Iván István lelkipásztor tartotta meg a történelmi eseményekre visszatekintő emlékezőbeszédét, melyben kiemelte március 15-e fontosságát. Ezután következett a zsigárdi óvodások fellépése, majd az alapiskola diákjainak színvonalas műsora. A gyerekek műsorát a Budapestről érkezett Ad Libitum Kamarakórus fellépése követte. A vendég kórus zenészei valamennyien az Operaház, illetve más budapesti szimfonikus zenekarok tagjai. A tehetséges művészek fellépésükkel emelték a megemlékezés ünnepi hangulatát és színvonalát.  A műsor után közösen elénekeltük Kölcsey Ferenc Himnuszát, majd részt vettünk a koszorúzási ünnepségen, amelyen fellépett az alapiskola énekkara Žiaček Adrianna igazgatónő vezénylésével, valamint a Csemadok művészeti együttese a Kedvcsinálók éneklőcsoport is.

   A megemlékezés után ünnepi szeretetvendégségen vehettünk részt a Zsigárdi Kulturális Információs Központban.

   Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik meghatározó eseménye, a nemzeti öntudat és hovatartozás egyik alapköve, s bár őseink küzdelme elbukott, nekünk örök példát mutat helytállásról, összetartásról és hazaszeretetről.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  89/301 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat