logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  344/417 >>

Ünnepi megemlékezés Királyrévben

16.10.2017 15:40 | Nagy Ilona

   A Magyarországra való kitelepítés és a Csehországba deportálás 70. évfordulójára meghitt emlékező ünnepséget tartottak Királyrévben.

   A Csehországba deportáltakkal való embertelen bánásmód ellen még a nemzetközi közvélemény is felemelte hangját. A faluból 28 családot vagoníroztak be Galántán, Žatecba vitték őket. Voltak, akik életük kockáztatásával hazaszöktek, a többieknek idővel sikerült haza költözniük. A Magyarországra kitelepítettek maradtak. Falunkból 40 családnak és kb. 178 személynek kellett elhagynia otthonát, hazáját. Nekik maradniuk kellett. Mára már megfogyatkoztak. Őket és leszármazottaikat ölelte keblére a falu népe ezen a napon. A közös ima eggyé forrasztotta a lelkeket. Halálukig kíséri őket a történelmi kegyetlenség, amely kiszakította őket falunkból.

   A feltörő felejthetetlen emlékek s a könnyek a sokat megért, barázdált arcokon megrendítette az itt maradottak szívét is.

   - Éjjelente arra ébredek, hogy ütik a szeget a faládákba, mintha a koporsónkat zárnák le. Az idős asszony még mindig megborzong.

   - Lelki beteg lett mindenki, idegroncs. Az apósom két évig bent ült a lesötétített szobába, résnyire nyithattuk meg az ajtót. Egyszer azután falunkból látogatók érkeztek. Apa, apa Királyrévből vannak itt!  Csak nehezen mozdult a lelke – tárjátok, tárjátok ki az ajtót, felállt, és kijött a fényre.

   - Nem voltunk mi olyan gazdagok, a földnek voltunk a szolgái, ez adta a munkát és az örömöt. Itt kellett hagynunk a jó zsíros földeket, és az Isten háta megetti szikes talajból kaptunk ott egy darabot. Az állatok helyett is mi dolgoztunk, toltuk a szekeret a hegyoldalba, de a termés nem adott megélhetést.

   Később szétszóródtak az elhurcoltak. Az egyik ilyen befogadó falu lett Nagynyárád is. Királyév ezzel a faluval ápol barátságot.

   Azok nevét, akik soha többé nem térhettek vissza szülőfalujukba, a most leleplezett emléktábla őrzi a királyrévi templomban.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  344/417 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat