logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  29/498 >>

Petőfi 200 Zsigárdon

6.7.2023 09:16 | Baranyay Zsolt

   A Csemadok Zsigárdi Alapszervezete és a Pro Traditione Zsigárd polgári társulás közös szervezésében a „Petőfi 200” című rendezvénnyel április 22-én ünnepelték a zsigárdiak a legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát.

   A rendezvényt Žiaček Adrianna, a helyi magyar alapiskola igazgatónője nyitotta meg. A Kaszás Attila tájházban reggel 9-től versmondó-maraton zajlott, melynek során több mint száz Petőfi-vers hangzott el. A zsigárdiaknak különleges kötődésük van a János Vitézhez (a zsigárdi amatőr színjátszók 1935-ben saját jelmezes, egyúttal saját rendezésű előadásukkal nem csak a korabeli zsigárdi forgószínpadon, hanem többek közt Pozsonyban is nagy sikert arattak), ezért a résztvevők felolvasás formájában ezt a művet is bemutatták.

   Délután került sor a gyermekek számára meghirdetett Petőfi rajzpályázat eredményeinek kihirdetésére. A rajzokat korosztály szerint három kategóriában lehetett benyújtani: az ovisok témája az Anyám tyúkja, az alapiskola alsó tagozatosoké az Arany Lacinak, míg a felső tagozatosok részéről a Nemzeti Dal által ihletett rajzokat várt a háromtagú szakmai zsűri, melynek tagjai Botka Ildikó festőművész, valamint Mesár Andrea és Baranyay Karola pedagógusok voltak.  A beérkezett pályaművek minőségére tekintettel az első három helyezett mellett minden kategóriában különdíjat is kiosztottak, ezen felül az összes résztvevő elismerő oklevélben részesült.

   A rendezvény záróakkordját Petőfi körtefájának elültetése jelentette. A költő vélhetően utolsó estéjét az alatt a székelykeresztúri körtefa alatt töltötte, melynek oltványából származó facsemetékhez a Magyar Kultúráért Alapítványnak köszönhetően a Petőfi emlékév alkalmából most a Kárpát-medence minden magyar közössége hozzájuthatott. Petőfi Körtefájának történetét Baranyay Zsolt, Nyitra megyei képviselő ismertette, majd az oltványt a Csemadok alapszervezet elnöke, Baranyay Alajos és Udvaros Sándor ültették el a helyi Öröméneklők nevű énekcsoport előadása kíséretében. Végül nt. Tóth Krisztián református lelkész áldotta meg az elültetett facsemetét és a jelenlevőket.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  29/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat