logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  30/498 >>

Szépkorúak május kalandozásai

6.7.2023 09:04 | Fodor Szilvia

   Májusban sem restelkedtünk, az idő is kedvezett nekünk, ezért több látnivalót is célba vettünk.

   A hónap elején Alsó-Ausztria felé vettük az irányt: Carnuntumba és Barátudvarra látogattunk el.

   Carnuntum - Az eredetileg védelmi céllal, 2000 évvel ezelőtt épült Carnuntum a római katonaság téli táborhelye volt, de stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően hamar fejlődésnek indult a kereskedelme és a kézművesipara is, és rövid idő alatt a Római Birodalom jelentős metropoliszává vált. Róma végül az ötödik században kénytelen volt végleg feladni a Duna menti védelmi állásait, így rövid idő alatt véglegesen elnéptelenedett a város. A hosszú időre feledésbe merült város romjait végül csak a 19. században kezdték el feltárni. A rómaiak életét bemutató szabadtéri kiállítási területen megismerhettük a régi rómaiak világát. Sétálhattunk az utcáikon, megnézhettük a templomaikat és termálfürdőjüket. Valódi időutazás volt.

    Möhnhof – Barátudvar szabadtéri múzeuma elvarázsolt bennünket. Egy kicsi falu egy nagy faluban – 35 ház és pajta, templom, kocsma, tavacska, műhelyek, amelyek őrzik a régi néprajzi szokásokat. Mindez egy helyi magánembernek köszönhető, aki több mint 30 évvel ezelőtt saját gyűjtőszenvedélyének hódolva megalapozta a családi háza mögött található falumúzeumot, amely évről-évre egyre csak bővül. Sokan szívesen adakoznak, járulnak hozzá ehhez a régi kezdeményezéshez, és a múzeumnak ajándékozzák az otthoni felújítások, lomtalanítások során talált tárgyakat, eszközöket.

   A tulajdonos olyannyira furfangos, hogy a vasfüggöny megszűnése után saját kezűleg bontotta le a magyar-osztrák határátkelőhely sorompóját és építette fel a múzeumban. Magyar szemmel érdekes volt látni egy leparkolt Trabantot az átjáró előtt, 1898-es számtáblával.

   Prága - a száztornyú város

   Prága az egyik legszebb város Európában, történelemmel, kultúrával, gasztronómiai különlegességekkel és egyedülálló hangulattal.

   Borús, esős időben indultunk útnak szépkorú tagjainkkal, rövid megálló a mesés Kutná Horán, majd Prágába érve verőfényes napsütés várt ránk.

   Az ismerkedést az Óvárosban kezdtük, annak is a főterére érkeztünk először, mely kiváló kiindulási pont lehet minden városnézéshez, a mi esetünkben kisvonattal indultunk útnak. Prága egyik legrégebbi látnivalója az Óváros tér, melyet különféle építészeti stílusokban épült házak vesznek körbe. Itt található a jellegzetes Tyn-templom, illetve itt áll az ikonikus városháza, a tornyán az Orloj, ami kihagyhatatlan látnivaló. A csodálatos óraszerkezet nagy része még az eredeti, és persze – ahogy minden turista – megvártuk, míg egészet ütött az óra, és megcsodáltuk, meghallgattuk a játékát és a 12 apostol vonulását. Másnap gyalogosan folytattuk, szépkorú tagjaink vidáman lépkedtek a macskaköves hangulatos utcácskákon, nosztalgikusan elmélyülve gondolataikban, hiszen a város sokuknak régi ismerős, csak közben a legutóbbi látogatás óta elrepült 20-30 év.

  Leporoltuk a cseh nyelvtudásunkat és nyakunkba vettük a várost magyar nyelvű vezetőinkkel: Lőportorony, Köztársaság tere, Károly híd, Vigadó, Lucerna, Vencel tér, hangulatos sörözők és még rengeteg más. Bármerre tekintettünk, csodásan felújított, karbantartott épületeket láttunk. Prágában a régi épületek lebontása helyett inkább azok felújítást választották, és ez bizony nagyon jó döntésnek bizonyult. Ezt bizonyítja a rengeteg külföldi turista jelenléte is a cseh fővárosban. Este a Moldván hajózva, finom vacsoránkat fogyasztva, hangulatos zenével kisérve, a vízről is alkalmunk volt megcsodálni a várost. Jólesett a hajózás, hiszen bizony estére már egy kicsi elfáradtak a lábaink.

   Az utolsó napon a mindenkori cseh király székhelyéül szolgáló prágai vár meghódításával folytattuk városnéző utunkat. Éppen jókor voltunk jó helyen, ugyanis volt szerencsénk az őrségváltást is végignézni. Később közkívánatra tiszteletünket tettük Karel Gott művész úr sírjánál is.

   Prága rabul ejt, örök emlékekkel gazdagít és visszacsábít. Legyen bármilyen évszak, Prága mindig jó ötlet.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  30/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat