logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  96/498 >>

Magyarországon vendégszerepelt a vízkeleti Harmónia női éneklőcsoport

2.8.2022 09:32 | Marafkó Mónika

   A Csemadok Vízkeleti Alapszervezete mellett tevékenykedő Harmónia női éneklőcsoport 2022. május 28-án egy kedves meghívásnak tett eleget. A mögöttünk álló időszak járványhelyzet okozta bezártsága után nagy örömmel fogadták magyarországi testvérközségünkből, Pest-Taksonyból a meghívást egy közös ünneplésre, a Taksonyi Vegyes Dalkör megalakulásának 25. évfordulója alkalmából.

   A csoport minden tagja nagy lelkesedéssel, szívvel-lélekkel hangolódott az örömnapra, hiszen nemcsak egy negyedszázados évfordulót, hanem a két testvérkórus harmincéves barátságát készült megünnepelni, megerősíteni és tovább éltetni.

   Május utolsó szombatján kora reggel útnak indultunk, hogy még a délelőtti órákban a budapesti Városligetbe érjünk, ahol vendéglátóink jóvoltából az egyedi formatervezésével, kivitelezésével és tartalmával világszínvonalra emelt Magyar Zene Házába látogattunk. Páratlan élményt nyújtott a zenetörténeti interaktív kiállítás, egész idő alatt repültünk a zene szárnyán.

   Az élménydús kiállítást követően vendégfogadóink bőséges ebéddel vártak minket a Sziget étterem hangulatos termeiben. A jóízű ebéd mellett jutott egy kis idő egy kellemes beszélgetésre, majd a Taksonyi Művelődési Ház felé vettük utunkat. Rövid felkészülés után délután öt órakor a színházteremben kezdetét vette az ünnepi műsor. Kreisz László polgármester úr szívélyes köszöntőjében kiemelte az ünnep fontosságát és megtartó erejét, méltatta a Dalkör munkáját és sikereit, majd Kreisz Mátyás Tamás, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke magyar- és sváb nyelven köszöntötte a jubiláló Taksonyi Dalkört.

   Az ünnepélyes nyitó percek után a Kéry házaspár által vezetett hazai- és a vendégcsoportok ajkán felzengett a szívből jövő ének, és mi újra repültünk a zene szárnyán          

   A Harmónia mellett az ünnepi rendezvényen felléptek magyarországi német (sváb) hagyományőrző- és énekcsoportok: a Csíp Szigetcsépi Német Hagyományőrző Énekkar, a Soroksári Férfi Népdalkör és a Tököli Sváb Hagyományőrző Ének Egyesület. A vízkeletiek éneklőcsoportja mátyusföldi népdalcsokorral köszöntötte taksonyi testvérkórusát, amit Pákolitz István: Énekeljetek! című, bevezető verse színesített Bodri Eleonóra előadásában.

   A Taksonyi Vegyes Dalkör vezetője, Winklerné Tomana Ildikó meghatódva vette át a Harmónia ajándékát, a Barátság Könyvét, ami reményeink szerint a tovább tartó hosszú baráti kapcsolat alatt majd megtelik fényképekkel, közös emlékekkel.

   Az ünnepi műsor után emléktáblát avattunk Kreisz Ferenc, a taksonyi kórus egykori alapítója, vezetője és karnagya tiszteletére, munkásságának elismerésére. Az emléktábla méltó helyett kapott a helyi kultúrház kisterménél - Feri bácsi egykori próbaterménél -, ami ezek után a „Kreisz Ferenc terem” nevet viseli, és az emléktáblát egyik mottója ékesíti:

   „ Az ember nem tud úgy élni, hogy nincs kilátása valami örvendetes dologra. Az emberi élet igazi ösztönzője – a holnapi nap öröme. ”

   Az esti fogadáson együtt szórakozva, dalokkal és tánccal arany keretet fontunk e csodálatos ünnepnapnak. 

   Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk ezen a napon, melyben taksonyi barátaink vendégszeretete vett körül minket. A taksonyi- és vízkeleti testvérkórus immár három évtizedes kölcsönös ajándéka a legnagyobb áldás - az érdek nélküli őszinte barátság, annak millió apróságával. Ami szorosan összeköti a barátokat, az az ének és a zene szeretetéből és műveléséből fakadó tiszta öröm, átszőve közös múltunk és nemzeti kultúránk kincseivel.

   Testvérkórusunk vezetőinek és minden tagjának szívből gratulálunk, jó egészséget és erős hitet kívánunk! Egyben szívből kívánjuk, hogy dalostársaink ajkáról szüntelenül zengjen dal, mert „ A nép dala el nem múló életet hirdet! ”

Fényképgaléria




Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:




 
<<  96/498 >>



Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat