logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  108/498 >>

KAPJUK EL A FARSANG FARKÁT!

2.5.2022 09:37 | Szabó Frigyes

   Zsigárdon szalmával pörzsöltek, ahogy azt elődeik is tették évszázadokon keresztül.

   Ezzel a jelszóval invitálta 2022. február 26-án a Tájház udvarára, egy hagyományos, hangulatos disznóölésre a falu apraját-nagyját a Csemadok Zsigárdi Alapszervezete.

   Kellemes időben, jó hangulatban gyülekeztek a rendezvény szervezői – csemadokosok és nem csemadokosok. Az ilyenkor legfontosabb ember, a böllér, Bácsay Dénes, megérkezése után a férfiak felhajtották az ilyenkor elengedhetetlen kupica pálinkát. Ennek elfogyasztása után már elég erőt és elszántságot éreztek magukban, hogy hozzákezdjenek a több mint 200 kilós állat szelídítéséhez.

   Szalmával pörzsöltek, ahogy az elődeik is tették évszázadokon keresztül, csak a befejezéskor használták - utolsó simításként - a ma divatos gázpalackos pörzsölőt. Mire az utolsó húsdarab is felkerült a munkaasztalra, a szorgos asszonyok elkészítették a reggelit, az ilyenkor szokásos sült hagymás - vért, ami ugyancsak jólesett, és meghozta a folytatáshoz szükséges munkakedvet.

   Több mint Csaknem húszan, férfiak és asszonyok, fiatalok és idősebbek kapcsolódtak be a nagy munkába: szelték, darabolták, darálták a húst, forralták az abálnivalóra szánt vizet, tisztították a beleket. Majd töltötték a hurkát, a kolbászt, a disznósajtot. Sült a pecsenye, főtt a kolduskása, pirult a töpörtyű, kiolvadt a zsír. Elkészült az abált szalonna, a disznótoros káposzta és a gyöngyöző leves is, jöhettek a kíváncsiskodók, a kóstolók.

   Baranyay Zsolt, a Csemadok elnökségi tagja, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a disznóvágást azért is kezdték nyolc óra tájékán, hogy a később kelők is eljöhessenek megnézni ennek az egykor minden család életében jelentős napnak a lezajlását, átérezni a valamikor ünnepnek számító esemény különleges hangulatát.

   Először a gyerekek, később a felnőttek is szép számban látogattak el a Tájházba. Déltájban pedig már a levest is megkóstolhatták a betérő érdeklődők. Fogyott a finom pecsenye, a sült kolbász, a káposzta. A többi finomságból is mindenki bátran fogyaszthatott, kóstolgathatott.

   Modránszky Ferenc zenekísérete pedig még hangulatosabbá tette a jól végzett munka utáni pihenőt. Koradélután már egymás után csendültek fel a szebbnél szebb magyar dallamok. A finom étkek és a kellemes idő feledtette az utóbbi évek megpróbáltatásait, és visszahozta a régi és régebbi közösségi együttlétek hangulatát.

   A fokozatosan fiatalodó Csemadok vezetőség idei első rendezvénye teljesítette küldetését: a népi-nemzeti értékeinket ápoló és továbbadó tevékenység sikeres alkalma volt.


Fotó: Baranyay Alajos
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  108/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat