logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  107/498 >>

„ Kikeletet köszönteni jöjjenek a népek!” Vízkelet

19.5.2022 12:11 | Marafkó Mónika

   A Csemadok Vízkeleti Alapszervezete nagy buzgósággal szervezett, és nagy szeretettel hívott minden érdeklődőt, gyermeket és felnőttet községünkbe, a feltámadás ünnepét megelőző hétvégén tartott kétnapos húsvét- és tavaszváró rendezvényére.

   A mögöttünk álló hosszú időszak nehézségeit és kihagyásait feledtette szombat délután több tucatnyi gyermek zsibongása és kacagása, mely újra élettel töltötte meg a helyi kultúrház nagytermét. Hosszú várakozás után viszontláthattuk a Csemadok-családunkba tartozó alsószeli Szomolai házaspárt, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget és közreműködést a kézműves foglalkozások levezetésében! Az érkező vendégek érdeklődve hallgatták Adri néni gazdag és érdekes beszámolóját a húsvéti keresztény szokásokról és néphagyományokról, ezalatt Laci bácsi előkészítette a sok-sok gondosan összegyűjtött természetes alapanyagot a közös alkotáshoz. Különlegesen szép húsvéti dekorációk és kopogtatók készültek nyuszival, piros tojással és tavaszi virágokkal ékesítve. A fáradhatatlan gyerkőcök nyuszis seprűs- és célbadobó játékokkal mérhették össze ügyességüket. A megterített asztalról egykettőre elfogytak a sóskával körített böjti finomságok.

   Idén első alkalommal, a hagyományteremtés reményében, Vízkeleten is felelevenítettük a tájainkon ébredezőben lévő régi télűző népszokást, a virágvasárnapi kiszebáb-égetést, mellyel el kívántunk űzni minden rosszat, hideget, betegséget. Megszemélyesítőjét együtt készítettük: fejét és testét fűzfakéregből tekertük, elnyűtt ruhába öltöztettük, kendőt kötöttünk a fejére.  Kiszebábunk – nevének eredetéhez méltón - igazán savanyú képet vágott; a felnőttek Örzsének nevezték el, a legkisebbek csak banyának becézték. Virágvasárnap délutánján népes sereg vitte végig a falun – hangos torokkal és nagy zajt csapó síppal, dobbal, kereplőkkel -, egészen a Dudvág folyóig. A folyóparton izgatott gyerektekintetek gyűrűjében meggyújtották, majd a vízbe hajították Örzse banyát. Tavaszköszöntő dalokat énekelve és télűző rigmusokat szavalva néztük, ahogyan kiszebábunkat egyre és egyre messzebb sodorja az ár. Egyben reménykedve vártuk, hogy múljanak a hideg böjti szelek, rügyet bontsanak a fák, sarjadjon a fű, a vetés.

" Kisze, kisze, kiszebáb,
rojtos már a rokolyád.
Tüzet hozok, vizet hozok,
napsugárban pernye potyog.
Iszkoljon a tél! ”

   Dicséret illet minden ügyes kezű háziasszonyt a sok finom házi sütemény és frissítő tea elkészítéséért, a kellemes séta után jóízűen fogyasztották el mindet a résztvevők. A kiszehajtó gyermekeket a közelgő húsvét alkalmából csokival ajándékozták meg.

   A Csemadok helyi alapszervezetének vezetősége ezúton szeretné kifejezni köszönetét minden résztvevőnek, aki bármilyen formában hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához! Köszönjük a helyi önkéntes tűzoltó csapatnak a kíséretet és felügyeletet!

   Örömmel töltötte el a szervezőket, hogy mielőtt elcsendesedvén elmerültünk a húsvéti ünnepkör misztériumában, közösségben töltöttünk el egy tartalmas és vidám ünnepváró hétvégét!

Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  107/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat