logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  8/301 >>

Hagyományos Nótaest 35. alkalommal, Felsőszeli

16.3.2020 10:26 | Mészáros Magdolna

   A farsangi időszak a vidámság, a jókedv és a mulatozás ideje. Felsőszeliben a régi hagyományok felelevenítéseképpen kezdték el immár 35 éve a Nótaestek szervezését. A cél elsősorban az volt, hogy megénekeltessék az énekkar tagjait szólóban is családtagjaikkal együtt. A másik elképzelés pedig az volt, hogy a magyar nóta éneklésével összefogják az embereket, megbizsergessék szívüket. A kezdeti sikeres bemutatkozás után a közönség megkedvelte ezt a műsort, s minden évben várják a februári Nótaestet.

   A Csemadok Felsőszeli Alapszervezete égisze alatt zajló Nótaest a környék és a falu egyik jeles eseménye. Deák Zoltán és Végh Eszter Viktória műsorvezetők bemutatják az énekeseket, a zenekart. Felvezetőjükben hangsúlyozták, hogy a magyar nóta a hungarikumok sorát gyarapítja 2014 óta, s ez nem véletlen, hiszen a magyar ember lelkében az öröm, a bánat, a fájdalom a zene hangján szólal meg a legőszintébben. Visszatekintésként büszkén említették a szervezet krónikájából az első adatokat, melyek szerint már 1953-ban saját cigányzenekara volt a szelieknek id. Schramm Rudolf és Sárközy Gyula vezetésével. A 6 tagú cigányzenekar kísérte a táncosokat és énekeseket. 1953-ban a Járási Dal- és Táncünnepély a Felsőszeliben, a Szold-ház kertjében volt, melynek akkora sikere lett, hogy az 1. díjat szerezték meg a szeli csemadokosok. Ezután vasárnaponként 16.00-20.00 óra között a Szold-kertben zenedélutánokat tartottak, míg jó idő volt.

   A legutolsó cigány zenész Felsőszeliben Lakatos László volt, aki bandájával sokszor kísérte a táncosokat, muzsikált a Csemadok bálokban, rendezvényeken. Mostanra a jó cigányzenészek  kihaltak a faluból, a zenélést nem örökítették át utódaikra. A szervezőknek nem kis feladat évről évre színvonalas zenekart biztosítani a Nótaestre.

   A 12 szólistát- Deák Béla, Filo Katalin, Lóci Papp Mária, Lachata Pál, Renczés Ágoston, Renczés László, Perleczky Pál, Simkó Mária, Szőcs Géza- Kotlár József zenekara kísérte, a hazaiakon kívül vendég volt még Alsószeliből Berényi József, Seres Lajos, Galántáról pedig Jalsovszký Mónika. A Rozmaring éneklőcsoport vidám bordalokkal kedveskedett a közönségnek. A fináléban Végh  Piroska, a szervezet alelnöke emléklappal és egy szál rózsával köszönte meg az énekeseknek a felejthetetlen élményt.

   A közönség együtt énekelte a szebbnél szebb nótákat a szólistákkal. A prímás is hozzáértőn vezette zenekarát. A hangulat kitűnő volt, a vendégek közül sokan folytatták a mulatozást a műsor utáni bálban.

   Elmondható, hogy a közös éneklés és a cigánymuzsika sok családot megmozgatott és ezt a hétvégét közösen töltötték el a hagyományok ápolásával. Köszönet valamennyi szereplőnek, támogatóinknak és a vezetőségnek a sikeres együttműködésért.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  8/301 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat