logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  7/301 >>

Hagyományaink megőrzése, továbbadása, Hidaskürt

18.3.2020 17:18 | Szabó Dénes, az alapszervezet elnöke

   A Csemadok Hidaskürti Alapszervezete 2020. január 12-én tartotta évzáró tagsági gyűlését.

   Az évzáró tagsági gyűlésen megünnepeltük a Csemadok megalakulásának 70. évfordulóját.

   Az alapszervezet elnöke beszámolójában kitért a helyi alapszervezet 60 éves múltjára is. Hidaskürtön a Csemadok kicsit megkésve, 1959-ben alakult. Nem mintha a hontalanság évei után, amint enyhült a magyarság megtörésére irányuló nyomás, ne lett volna kulturális élet Hidaskürtön. Volt, hiszen miután 1950 újraindult a magyar nyelvű oktatás, a helyi pedagógusok a hidaskürti fiatalokat összefogva, színjátszó csoportot alakítottak. Azokban az években, amikor még nem volt kultúrház, legtöbbször a helyi kocsma udvarán tartották az előadásaikat. Miután 1958-ban felépült a helyi kultúrház, megszületett a döntés, hogy ideje volna Hidaskürtön is megalapítani a Csemadok alapszervezetét.

   A rövid kitérő után az alapszervezet elnöke beszámolt a tavalyi évi tevékenységről. A megszokott, a minden évben sorra kerülő, március 15-ei emlékműsor és koszorúzás, májusfa állítás, koszorúzás az 1. és 2. világháborúban elesett hidaskürti hősök emlékművénél, ünnepi szentmise és megemlékezés a kitelepítettek és deportáltak emlékművénél, részt vettünk a Kakadu polgári társulás által szervezett jótékonysági gulyásfőzésen, kirándulást szerveztünk Budapestre, Egerbe és az Egerszalóki termál és gyógyfürdőbe.

   Az őszi hónapokban sem tétlenkedett az alapszervezet vezetősége. Szeptember végén a Vezekényi Görbe Tükör színjátszó csoport vendégszerepelt a helyi kultúrházban. Októberben részt vettünk a Kürti Ízek fesztiválján. A Csemadok csapata disznótoros káposztát készített, amit az Óvári Júlia által készített házi kovászos kenyérrel kínáltunk. Ennek a házi készítésű kenyérnek is köszönhetjük, hogy Tatai Róbert a séfek séfe, a felvidéki főzőcsapatok közül a mi általunk kínált ételt értékelte a legjobbnak.

   A Csemadok megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen, Galántán, két tagunk, Galambos Zsuzsanna és Vincze Piroska a Csemadokban végzett érdemdús munkájának elismeréséért a „Hűség a szülőföldhöz, hűség az anyanyelvhez, hűség a nemzethez”emlékplakettet vehette át. Novemberben Jalsovszky Mónikának és Rózsár Tibor polgármester úrnak köszönhetően újra volt nótaest Hidaskürtön. A „Hajlik a rózsafa” című nótaesten Szeredy Krisztína mellett Jalsovszky Mónika, a hazai Varga István, valamint Nagy Attila, Orosz Tóth István, Gubík Magdi, Deák Béla, Ladacsi Mónika, Berki László és cigányzenekara léptek fel.

   Beszámolója végén az alapszervezet elnöke megköszönte az elmúlt 60 év elnökeinek és vezetőségi tagjainak a Csemadokban végzett tevékenységüket, hogy szabadidejüket feláldozva, a magyar kultúra és hagyományok megőrzéséért és továbbadásáért dolgoztak. A beszámoló után Mézes Rudolf a járási területi választmány titkára elismerő oklevelet adott át Rózsár Tibornak és a helyi önkormányzatnak a Csemadoknak nyújtott támogatásért, Papp Lászlónak és a helyi alapiskolának és óvodának, valamint Burián Anikónak, CinegeVerának, FarkasRozáliának, Galambos Gábornak, Kaprinai Júliának és Varga Istvánnak.

   A hivatalos rész után a kultúrműsorban Sercel Dórának, a helyi alapiskola tanulójának, szavalatát hallhattuk, majd a Peredi Férfi Daloskör előadását élvezhette a közönség. Ezúton is köszönjük a peredieknek, hogy műsorukkal felejthetetlenné tették ünnepi évzárónkat. 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  7/301 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat