logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  9/301 >>

Gazdag évet értékeltek Nagyfödémesen

16.3.2020 10:24 | Szárazné Manczal Erzsébet

   A felnőtt irodalmi színpad tagjainak – Bózsing Katalin, Kovács Katalin és Lencsés Zoltán-, valamint a Borsos Mihály Alapiskola tanulóinak – Csiba Márió, Kerek Anna, Kerek Lilla és Szabó Réka - fellépésével vette kezdetét 2020. február 1-jén a Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezetének évzáró taggyűlése. A szépszámú tagság mellett az ülést megtisztelte jelenlétével a Csemadok országos alelnöke, Mézes Rudolf, a község polgármestere, Gőgh Ferenc, és az MKP járási elnöke, Zupko Tamás is.

   A szervezet vezetősége valóban gazdag tevékenységről adhatott számot, amely a több mint 700 tag lelkes munkájának és erkölcsi támogatásának köszönhető.

   A szervezet elsősorban a tagok kulturális és társadalmi életének szervezését tartja szem előtt. Az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom 171. évfordulójáról a hagyományos koszorúzási emlékünnepség mellett egy emlékműsorral is megemlékeztek, amelyet a Borsos Mihály Alapiskola irodalmi színpada adott elő „Magyarnak lenni szív és emlékezés” címmel. Áprilisban koszorúzási ünnepséget tartottak a kitelepítés 72. évfordulója alkalmából, júniusban pedig ismét az iskolával közösen emlékeztek meg a nemzeti összetartozás napjáról.

   A tagok körében nagy sikernek örvend a bérletes színházlátogatás a Győri Nemzeti Színházba, amelyet a mostani színházi évadban már 17. alkalommal szerveztek, s melynek 46 állandó résztvevője van, akik az évad során 9 előadást tekinthettek meg. Helyben két alkalommal látták vendégül a Komáromi Teátrum Színházi Társulást, akik a Virágeső és a Cigánytábor az égbe megy című műsort mutatták be. A helyben zajló egyéb előadásokra pedig rendszeresen kedvezményes belépőjegyeket biztosítanak tagjaik számára, ezzel segítve azokat is, akik már nehezebben jutnak el más helyszínekre.

   Hagyományosan Nagyfödémes ad otthont a színjátszó- és esztrád-csoportok területi seregszemléjének is, amelyre immár 20. alkalommal került sor. Az új kenyér és Szent István ünnepére az elmúlt évben ismét a tájház udvarán emlékeztek. Negyedik alkalommal szervezeték meg a Nagyfödémesi Tökfesztivált.

   Aktívan együttműködnek a testvértelepülések, Csabrendek és Jánossomorja, valamint azon települések civil szervezeteivel, ahová nagyfödémesieket telepítettek ki. Ennek bizonyítéka például az Ákody Zsuzsa csabrendeki írónővel tartott könyvbemutató, vagy a helyi felnőtt irodalmi színpad lánycsóki vendégszereplése is.

   A legnagyobb rendezvényük minden bizonnyal a 14. alkalommal megrendezett Mátyusföldi Fesztivál volt, amely négy napon át biztosított gazdag kulturális programot az idelátogatóknak. A programot kiállítások, könyvbemutató, mesedélután, koncertek, népművészeti csoportok fellépései töltötték meg. A fesztivál alkalmával nagyszabású emlékünnepségre is sor került a CSEMADOK megalakulásának 70. évfordulója alakalmából. Az emlékünnepség keretén belül a község főterén új kopjafával gyarapodott a kopjafaerdő.

   A szervezet munkaterve a 2020-as évre is tartalmas, amellyel szeretnék minden korosztály igényét kielégíteni és megpróbálják a fiatalok számára is vonzóvá tenni a Csemadok munkáját. A jelenleg magválasztott vezetőségbe új, többségében fiatal tagokat választottak. Nem feledkeznek meg az idősebb tagokról sem, és erre az évre is előfizetik minden 70 évnél idősebb tag számára a TERRA Hírújságot.

   Az évzáró taggyűlés alkalmával már hagyományosan tagjaik sorába fogadták a magyar iskola 9. osztályos tanulóit is.


Fotók: Németh Tibor
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  9/301 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat