logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  478/506 >>

Események sora Zsigárdon

24.4.2017 14:54 | Darázs Enikő, pedagógus

   A Zsigárdi Alapiskola, mint minden évben, idén is megemlékezett az 1848-49-es magyar forradalomról és szabadságharcról. Nemzeti múltunk e jeles történelmi eseményéről a tanítási órákon beszélgettünk a gyerekekkel, március 14 –én pedig ünnepélyes keretek között emlékeztünk.

   Török Tivadar tanító bácsi előadásában őseink elszántságát, hazafias tetteit, kitartását ismertette. Iskolánk színjátszó csoportja, Varga Lilla tanító néni vezetésével színvonalas, zenés irodalmi összeállítással készült, melyben méltó emléket állított a szabadságharc hőseinek. Az iskolai énekkar Žiaček Adrianna igazgatónő irányításával szólaltatta meg a magyar katonadalokat. Tanulóink lelkesen készültek a magyar forradalom és szabadságharc méltó megünneplésére, az eredmény nem maradt el. Versekkel, énekkel, monológgal tették méltóságteljessé, meghatóvá, élménnyé számunkra ezt az összeállítást. Minden pedagógus őszinte vágya, hogy minden tanítványában erősítse nemzeti gyökereit, táplálja anyaföldünkhöz fűződő szeretetüket. Feladatunk hovatartozásunkat megőrizni, kötelességünk ismerni és tisztelni azokat az értékeket, melyeket őseink megalkottak.

   A késődélutáni órákban a református templomban gyülekezve róttuk le tiszteletünket, ahol a falubelieken kívül a környékbeli falvak polgármesterei, politikai- és polgári szervezetek is képviselték magukat. Az összegyűltek megtekinthették tanulóink ünnepi műsorát, hallhatták a zengő dalokat. Az ünnepi esemény szónoka itt is történelem szakos kollégánk volt. Az ünnepélyes istentiszteleten református egyházközségünk lelkipásztora, nagytiszteletű Iván István meghívására falunk szülötte, Tanító Péter lelkész is részt vett. Beszéde mélyen meghatotta és elgondolkodtatta az összegyűlteket. Az istentiszteletet nemzeti imánk, a Himnusz éneklésével fejeztük be. Végezetül elhelyeztük a kegyelet koszorúit a református templom előtti emlékműnél. A megemlékezés után a résztvevőket szeretetvendégségre invitálta falunk polgármestere.

   A forradalom és szabadságharc tiszteletére március 18-án Csáky Pál EP képviselő színpadi játékának bemutatására került sor a kulturális központban, Hit és hűség címmel. A művet Boráros Imre és társulata vitte színre. A magyarok életét, hányattatását, megaláztatását, majd talpraállását bemutató darab nagy sikert aratott. Az előadás végén Csáky Pál képviselő úr kézjegyével ellátott könyvét ajándékozta az érdeklődőknek.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  478/506 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat