logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  31/261 >>

Emlékeztünk, hogy emlékeztessünk, Nagyfödémes

20.6.2019 07:58 | Sz. Manczal Erzsébet

   A Felvidéki kitelepítettek napja április 12-ke. Az idén is ezen a napon emlékeztünk meg Nagyfödémesen a községből kitelepített magyar családokról. A tragikus eseményeket megidéző rendezvény a római katolikus templomban emlékező szentmisével kezdődött, amelyet Kaszás Béla atya celebrált, majd a templom falán elhelyezett emléktáblánál folytatódott.

   A zord idő ellenére a község lakosai szép számban vettek részt a megemlékezésen, akik először Lencsés Mónika előadásban Lovag Erdős Anna: Egy marék földet (Egy kitelepített magyar kívánsága) című szívbemarkoló versét hallgathatták meg.

   A Csemadok elnöke, Száraz Erzsébet, rövid köszöntőjében megemlékezett arról, hogy 72 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon - 1947. április 12-én - indultak el az első szerelvények a kitelepítettekkel, rajtuk az első magyar családokkal Nagyfödémesről. Hangsúlyozta az ilyen jellegű rendezvények fontosságát, hiszen csak így tudjuk ébren tartani az emlékeket, csak így tudjuk felhívni az ifjabb generáció tagjainak figyelmét arra, hogy soha többé ne engedjék meg, hogy ilyen jellegű borzalmakra sor kerülhessen.

   2013-ban, amikor az emléktáblát leleplezték a községben, a Csemadok tagjai egyfajta fogadalmat tettek, hogy a Felvidéki kitelepítettek napján minden évben az emléktáblánál emlékeznek, és főleg emlékeztetnek a több mint 70 éve történt eseményekre.

   A megemlékezés koszorúzással folytatódott. Az emléktáblánál a község nevében koszorút helyezett el Gőgh Ferenc polgármester, Száraz Pál alpolgármester, a Borsos Mihály Alapiskola nevében Radványi Adél igazgató és Svarda Erzsébet igazgatóhelyettes, az MKP helyi szervezte nevében Bózsing Katalin elnök és Lencsés Zoltán alelnök, a Csemadok helyi szervezetének képviseletében pedig Vajda Gabriella alelnök és Vincze Anghely Klaudia vezetőségi tag.


Fotó: Németh Tibor
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  31/261 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat