logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  22/484 >>

Csemadok évzáró Vízkeleten

29.5.2023 09:22 | MDDr. Kiss Papp Tímea

   2023. január 28-án került megrendezésre a Csemadok Vízkeleti Alapszervezetének évzáró taggyűlése. Bodri Eleonóra Wass Albert: A bujdosó imája című versével köszöntötte a szép számban összegyűlt közönséget, majd Viczén Piroska üdvözölte a község polgármesterét, az önkormányzat, az iskola és a tömegszervezetek képviselőit és a vendégeket - a Csemadok Galántai Területi Választmányának küldöttségét - Száraz Erzsébetet és Prágai Erzsébetet. Ezt követően a vízkeleti alapiskola tanulói mutatták be verses-zenés kultúrműsorukat, igazi piros - fehér - zöld színekbe öltözve és egy jókora adag humorral megfűszerezve - igazi falusi lakodalomba vitték a közönséget, és még házassági tanácsokkal is ellátták őket.

    A napirendi pontok előterjesztését követően a Csemadok Vízkeleti Alapszervezetének 2022-es évi tevékenységéről szóló beszámolót Deák Andrea elnökasszony ismertette egy képes prezentációval egybekötve. Egy perces néma csenddel adóztunk az elhunyt Csemadoktagok emlékének. Megemlékeztünk a jubileumi eseményekről is, illetve Deák Andrea beszámolt arról, milyen rendezvényeket sikerült az előző év folyamán megszervezni.

   Ámbár a 2022-es év eleje semmi változást nem hozott, és a korlátozások miatt csak márciusra sikerült az online térből visszatérni a ,,korábbi életünkbe”, ez kicsit sem törte meg a rendezvények sokszínűségét. A hagyományos március 15-i - megemlékezés a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulójáról, a június 4-i - megemlékezés a trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulójáról és október 6-i - aradi vértanúk emléknapja - megemlékezéseken kívül idén sem hiányozhatott a családi húsvétváró délelőtt, amely kiszebáb készítésével és elégetésével csúcsosodott ki.

    A Csemadok a tavalyi évben is meglepetéscsomaggal búcsúztatta a ballagó 4. osztályos tanulókat, szeptemberben pedig Móra Ferenc – Zengő ABC című könyvével köszöntötték a kis elsősöket. Júniusban hatalmas sikerrel és telt nézőtér előtt mutatta be a vízkeletieknek a Vezekényi Görbe Tükör színjátszó csoport a fantasztikus műsorát. A XVIII. MANÓVÁR nyári kézműves tábor a 2022-es évben sem maradhatott ki, amely „családi csemadokos” délutánnal zárult. Augusztusban, hagyományt teremtve, hálaadó ünnepi szentmisén emlékeztünk meg Szent István királyunk ünnepéről.

   Augusztus végén Vízkeleten került megrendezésre a XX. Guzsalyos Nemzetközi Folklórtalálkozó, mely Kárpát – medencei rendezvénysorozattá nőtte ki magát, és külön cikket érdemelne. Októberben társszervező volt a Csemadok vezetősége – a szépszámú közönség előtt zajló Bukovszky László - VÍZKELET TÖRTÉNETE c. monográfia első kötetének könyvbemutatóján. A Harmónia énekkar a 2022-es évben sem tétlenkedett – a helyi rendezvényeket színesebbé tették, illetve vendégszerepeltek Magyarországon, Pest-Taksonyban is.

   A karácsonyi időszak november 27-én ünnepi szentmisével, adventi dalokkal és az első adventi gyertya ünnepélyes meggyújtásával kezdődött. Decemberben ellátogatott hozzánk a Télapó is, akivel a karácsonyi vásárral egybekötött Mikulásváró ünnepségen találkozhattak a gyerekek. Luca napján a helyi Csemadok szervezésében felelevenítettük a Luca- napi kotyolás szokását, melyben az alsószeli Szomolai házaspár segített. A lelkes csapat kerepeléssel, kiabálással végigvonult a falun, elmondták a mondókájukat, majd falubeliek édességgel ajándékozták meg őket.

   A beszámoló végén Deák Andrea közölte, hogy sajnos az elnöki posztot nem tudja tovább vállalni, mindemellett tagja marad a Csemadoknak. Ezt követően Viczén Piroska, akit a vezetőségi tagok elnöknek javasoltak, vázolta jövőbeli elképzeléseit, és köszönetét fejezte ki a vezetőségnek, hogy őt javasolták a szervezet elnökének – megtiszteltetés számára ilyen feladatot betölteni, és igyekezni fog a munkáját a legjobb tudása szerint végezni. A Harmónia női éneklőcsoport vezetését Király Katalin vállalta el.

   A 2023-as évi munkaterv édes anyanyelvünk és hagyományaink megőrzésére összpontosul – a már megszokott rendezvénysorozatok megszervezése mellett a csemadokosok szívesen várják az új ötleteket és a fiatalokat akár társszervezőként is, hogy majd később ők vigyék tovább a fáklyát, megismerkedhessenek és éltessék a magyar kultúrát, hogy a folytonosság meg ne szakadjon.  A további célok között szerepel szórakoztató műsorok megszervezése a falu lakosai számára, és a Szent Iván éji tűzugrás hagyományának megteremtése is.

   Végezetül a gazdasági beszámoló következett, majd bővebben és pontosabban a munkatervet Vargáné Popluhár Éva terjesztette elő, Kuruc Mónika pedig felolvasta a Csemadok Vízkeleti Alapszervezete vezetőségi tagjainak névsorát. Ezután következett a családias "vita" és a hozzászólások, illetve a jelenlévők észrevételeinek előterjesztése. Többek között Kubík Roland polgármester is jelezte az alapszervezet felé az önkormányzat teljes támogatását, és megköszönte a Csemadok eddigi sikeres munkáját. Száraz Erzsébet pedig a Csemadok Országos Tanácsa nevében elismerően szólt a szervezet eddigi munkájáról, megköszönte a vezetőségnek és a tagságnak az elmúlt évi gazdag tevékenységét.

   Az évzáró taggyűlés végén Kozma Géza, a szervezet alelnöke köszönetét fejezte ki Deák Andrea leköszönő elnökasszonynak az eddigi munkájáért. Ezt követően a gyűlés hivatalos zárásaként Király Katalin előterjesztette a határozati javaslatot, majd a Csemadok Vízkeleti Alapszervezete vezetősége nevében erőt, jó egészséget és elhivatottságot kívánt Viczén Piroskának, hogy legyen ereje és kitartása a vezetőségi tagokkal, a tagsággal és a lakosokkal karöltve összetartani a magyarajkú vízkeleti közösséget.

Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  22/484 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat