logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  98/464 >>

1956 – Regionális megemlékezések Kismácsédon és Zsigárdon

18.11.2021 19:24

   Az 1956-os forradalomra és népfelkelésre emlékeztek 2021. október 24-én Kismácsédon és Zsigárdon. A Csemadok TV és a helyi önkormányzatok által szervezett rendezvényekre gyönyörű időben, méltó körülmények között került sor mindkét helyszínen.

KISMÁCSÉD az 1956-os Budapesten kirobbant szabadságharcban Biliczky András által érdekelt. Biliczky András 1934. május 2-án született Kismácsédon, Vincze Rozália és Biliczky János gyermekeként. A Biliczky családot a Baranya megyei Monyoród kisközségbe 1947-ben telepítették ki, a felvidéki magyarokra és a Magyar Államra rákényszerített magyar-szlovák lakosságcsere következtében. Fiatalkorát Monyoródon töltötte, majd a Szentesi Gimnázium elvégzése után felvételt nyert a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre. Az 1956-os forradalom idején Gödöllőn tartózkodott, az események hatására nemzetőrnek állt. Október 31-én a nemzetőrök Kistarcsára vonultak az ott börtönben tartott politikai foglyok kiszabadítása végett. Az AVH-val vívott tűzharcban mellkasi tüdőlövést kapott és hősi halált halt. Holttestét gépkocsival Monyoródra vitték, ahol 1956. november 4-én temették el. 21 éves volt.

   Az emlékezők október 24-én délelőtt Kismácsédon, a helyi Hősök terén gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket és tiszteletüket az 56-os harcosok előtt.  A megemlékezést Nagy Mónika, a helyi szlovák tannyelvű óvoda igazgatónője nyitotta meg, majd Czinege László énekes előadása következett. Az egybegyűlteket Hontvári Ferenc polgármester köszöntötte, aki beszédében kiemelte, hogy Kismácsédon erősen él és tartja magát a magyar hit.  Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke is Kismácsédon hajtott fejet a forradalom áldozatai és a szabadságért küzdő nemzettársak előtt. Ünnepi beszédének vezérfonala a szabadság, a közösségbe vetett hit eszméje volt. Kiemelte: Egy közösség önbecsülés nélkül nem tud megmaradni. A kismácsédi koszorúzáson a Csemadok Galántai Területi Választmányát Krommer Rudolf és Botló Péter képviselte.

 

ZSIGÁRDON délután, a kultúrház előtt téren zajlott a regionális megemlékezés. Az egybegyűlteket Baranyay Alajos, Zsigárd község polgármestere köszöntötte. A 2017-ben felállított emlékműnél a Csemadok területi választmányának, helyi alapszervezetének küldöttei, a Szövetség párt járási vezetői, a régió helyi önkormányzatainak képviselői, valamint a helyi társadalmi szervezetek, társulások és intézmények vezetői emlékeztek a 65 évvel ezelőtti eseményekre. Az alapiskola diákjainak szavalatai, és Czinege István zenész műsora tették emlékezetessé az eseményt, amely koszorúk és virágcsokrok elhelyezésével és a Himnusz eléneklésével zárult.

 

Tisztelet a hősöknek!

Varga Ferenc


Fotó: Hontvári, Baranyay
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  98/464 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat