logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  379/456 >>

Üzenet a magyar iskolákba

12.9.2018 07:53 | Janiga Éva

   „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” – ezek Kosztolányi Dezső magyar író, költő szavai.  Ezzel az ugyan közismert, de örökérvényű gondolattal, tisztelettel és szeretettel köszöntöm önöket.

   Az ember az életét és nyelvét az édesanyjától kapja. A világhoz fűződő legalapvetőbb kapcsolódásunk az anyánkon és az ő nyelvén keresztül történik. Ez elvitathatatlan tény, amire életünk során folyamatosan építkezünk. Nagyon fontos, hogy ezt a folytonosságot ne szakítsuk meg.

   Mindenki tudja, hogy az ember leggyorsabban, legtermészetesebben és leghatékonyabban az anyanyelvén tudja befogadni az új ismereteket, információkat. Az a diák lesz nyitott, befogadó, az akadályokat az életben is könnyebben leküzdő felnőtt, aki anyanyelvén tanul.

   „Egész nemzeti műveltségünk anyanyelvünkön alapszik" - mondja Bárczi Géza nyelvész. Tartsuk ehhez magunkat!

   Mi, szlovákiai magyarok Európa közepén különleges helyzetben vagyunk. Az úgynevezett „kisebbségi létről” első hallásra azt gondoljuk, hogy csak hátrányos lehet, pedig több szempontból éppen az ellenkezője igaz. Nekünk az életünk természetes része még egy vagy több más kultúra. Ez a fajta sokszínűség bennünket, magyarokat gazdagabbá tesz.

   Tisztelt Szülők!

   Az Önök kezében van, és az Önök helyes döntésén múlik a magyar iskolák jövője.  Fontos, hogy legyen minél több jól felszerelt iskola, lelkiismeretes, az anyanyelvi oktatás ügye iránt elhivatott pedagógus, az iskolába szívesen járó nyitott, befogadó diák, jó iskolarendszer, amelyet társadalmi megbecsülés övez.  

   Ehhez, kedves szülők, nagy szükségünk van az önök együttműködésére. Higgyék el, bízhatnak a pedagógusok felkészültségében és abban, hogy gyermekeik a magyar iskolákban minőségi oktatásban részesülnek.  Bizonyított tény, hogy az anyanyelven szerzett tudás a legmélyebb, legmaradandóbb, legmegalapozottabb, erre lehet építeni, ezt lehet más nyelvekkel, ismeretekkel, kultúrákkal  kiteljesíteni. Kérem, ne vegyék el gyerekeiktől a lehetőséget, írassák őket magyar iskolába. Ezzel adnak kulcsot gyerekeik kezébe ahhoz, hogy sikeres, önbizalommal teli, a világban helyüket megálló, kiegyensúlyozott és boldog felnőttek legyenek.

   A lehetőség adott az óvodától az egyetemig.  Éljünk vele!

   Elhangzott 2018. szeptember 1-jén Nagymegyeren, a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségén.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  379/456 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat