logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  181/439 >>

Önszámlálás után megszámoltatás

20.5.2021 11:35 | Mézes Rudolf

Minden tízedik évben az egyik legnagyobb figyelmet felkeltő esemény szerte a világon a népszámlálás, melynek eredményei jelentős mértékben befolyásolják az egyes országokon belül az ott élő lakosság, az egyes népcsoportok, az egyes nemzetiségek életét, létét. Ez alól természetesen Szlovákia sem képez kivételt és a népszámlálás statisztikusok által összesített eredményei alapján, amint arról lapunk előző számaiban mi is többször írtunk, tudjuk formálni az országban és az egyes régiókban, településeken élő lakosság életének körülményeit.

A jelenleg folyó népszámlálás keretén belül a múlt év közepétől ez év februárjáig az úgynevezett lakásösszeírásra került sor, majd február közepétől március végéig önszámlálás keretében, elektronikus módon az ország lakosságának mintegy 86%-a adott tájékoztatást önmagáról a népszámlálás lebonyolítását irányítani hivatott Szlovák Statisztikai Hivatalnak.

A hiányzó 14%-a az ország lakosságának az elfogadott rendeletek szerint május 3. és június 13. között kell hogy válaszoljon az önkormányzatok által kinevezett kérdezőbiztosoknak a népszámlálási gyűjtőíven szereplő kérdésekre. Ezt megtehetik az önkormányzatok által az egyes településeken biztosított központban, központokban, vagy szükség esetén az érintett személyek kérhetik, hogy a kérdezőbiztos a lakóhelyükön keresse fel őket.

Amint azt lapunkban is láthatják az elmúlt hetek folyamán a különböző közvélemény kutató ügynökségek megpróbáltak információkat szerezni a népszámlálás várható eredményeiről.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a történelmi Felvidék, Dél-Szlovákia egyes régióiban, járásaiban az országos átlagtól alacsonyabb arányú volt a bekapcsolódás a népszámlálás mögöttünk lévő, március végén befejeződött önszámlálásos, elektronikus szakaszában és csupán a Szenci, Dunaszerdahelyi és Lévai, valamint a mi Galántai és Vágsellyei járásunkban érte el, haladta meg a kitöltöttség az országos átlagot.

Ezzel természetesen nem lehetünk elégedettek, és a különböző társadalmi és civil szervezetek vezetőinek, de elsősorban az érintett családoknak, személyeknek, az általunk választott önkormányzati képviselőknek, település vezetőknek összefogva mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a biztosok által az előttünk lévő alig másfél hónapban mindenki megszámláltasson, s elsősorban azért, hogy magyar nemzeti közösségünk a megmérettetés után ne találtasson könnyűnek, sem számban, sem számarányban ne csökkenjen a magyarság száma, mert csak így tudunk az elkövetkező időszakban a fejlődés útjára lépni, így tudjuk az előttünk lévő feladatokat sikeresen megoldani, a problémákat legyőzni.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  181/439 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat