logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  391/401 >>

Kajali helyzetkép

15.3.2017 10:48 | Szabó Frigyes

Első írásos említésének 720. évfordulóját készül megünnepelni ebben az esztendőben a Galánta melletti Nemeskajal község. Farkas Líviával, a település polgármesterével erről, valamint az elmúlt évek önkormányzati munkájáról, a jelenről és a jövő terveiről beszélgettünk.

Két év már eltelt…

   Már nagyon a közepén tartunk ennek a választási időszaknak. Hónapokig tartott, amíg a képviselőtestülettel együtt számba vettük teendőinket és a valós helyzet ismeretében munkához láthattunk. A személycseréket követően nyugodttá, szakmailag megfelelővé vált a községi hivatal tevékenysége. Az önkormányzat valamennyi tagja tudatosítja a választók iránti felelősséget, szeretne megfelelni a bizalomnak. A vélemények különbözőségét természetesnek tartom, a közösség érdekében hozott jó és szükséges döntések meghozatala és következetes végrehajtása önkormányzatunk erejét bizonyítja.

   A község fejlődése érdekében minden pályázati lehetőséget igyekeztünk kihasználni. Sok pályázatunk lett eredménytelen, de több sikerült, és ennek eredménye már polgárainkat szolgálja, vagy éppen kivitelezés alatt van. Ezek közül a közterek és községi épületek biztonságára ügyelő, a falu közbiztonságát növelő kamerarendszerek telepítését, valamint a közvilágítás hálózatának felújítását emelném ki. Az utóbbi esetében az eddigi 130 lámpatest helyett 242 világítja meg a falut, gazdaságosabban, hatékonyabban. A kivitelező a rendszert folyamatosan ellenőrzi és kiszűri a hibákat.

   A környezetvédelmi alaphoz benyújtott sikeres pályázatunk eredményeképpen egy új traktort vásároltunk a hozzávaló tartozékokkal – pótkocsival, rakodóval. Gyűjtőudvarunk van, az osztályozott hulladékgyűjtés és szállítás megoldott a faluban.

   A kisebb beruházást igénylő munkák közül a kultúrház padlózatának javítását, egy ideiglenes jégpálya kialakítását és a cseresznye- fasori új utcarész előkészítő munkálatait említem. Itt 15 családi ház és egy 12 lakásos bérház épülhet fel.

   Elkezdtük a nyolclakásos bérházunk tetőszerkezetének nagyjavítását is, tervben van egy strandröplabda pálya kialakítása, valamint a régi egészségügyi központ átalakítása, amely befejezése után a községi hivatalnak ad majd helyet. Elkészült az épületet övező terület parkosítási terve is, és új járdaszakaszok építését is tervezzük.

Közösségi élet, kultúra

   A hagyományos közösségi rendezvények az utóbbi két esztendőben is sok embert vonzottak. A farsangi álarcosbál, a retro-majális, a gyermeknap rendezvényei megmozgatottak fiatalt és időset. A Vöröskereszt helyi szervezetének gulyásfőző versenye, a Mikulásnap, az óvodások lampionos felvonulása is a sikeres események közé tartoznak. Új rendezvényeket is meghonosítottunk. 2015-ben első ízben rendeztük meg községi bálunkat, amelyet 2016-ban meg kellett ismételnünk. Községünk adott otthont a Strongman-cup – erőemberek versenysorozat egyik fordulójának, amelyre sokan eljöttek a környező településekről is. Falunapi rendezvényeinkbe az időjárás is beleszólt, ám aki kitartott, kellemesen tölthette az időt.

   A kisebb rendezvények közül a március 15- i ünnepséget, az újszülöttek köszöntését és a 65. életévüket már betöltött polgáraink köszöntését említem, valamennyi esemény méltó és bensőséges hangulatban zajlott.

   A tavalyi évben írtuk alá testvértelepülési szerződést a magyarországi Szászvár nagyközséggel. A falunapon már fogadtuk küldöttségüket, szívélyes meghívásuknak eleget téve pedig a szászvári szüreti ünnepségen vehettünk részt. Az együttműködés további eredménye fotóklubunk bekapcsolódása egy nemzetközi fotóversenybe, amely három település fényképészeinek legjobb munkáit vonultatta fel.

   Eredményes, folyamatos, jó munkát végez falunkban a nyugdíjasok klubjának éneklőcsoportja, akik szinte minden rendezvényünk állandó szerepelői. Könyvtárunk kéthetente tart nyitva. A fitnesz-klub tevékenysége az összefogás és a folyamatos munka példája.

Iskola ás óvoda

   A kisiskola megszüntetése fájó, de sajnos elodázhatatlan döntés volt. Összesen három tanuló maradt az iskolában. A folyamat sajnos már régen elkezdődött. A szlovák alsó tagozatos iskola nyolc éve szűnt meg, érdeklődés hiányában. Most a magyar tannyelvű iskolánk jutott ugyanerre a sorsra. A gyerekek többségét a városi iskola szippantotta el, de a valóság az, hogy kevés gyerek születik. Kissé ellentmond ennek az a tény, hogy óvodáinkat jelenleg 20-20 gyerek látogatja. Ennek örülünk, és mindent megteszünk a lehető legjobb körülmények kialakítása érdekében. Az iskola újraindítását a szülők kérhetik, önkormányzatunk ezt támogatni fogja. Az óvoda, ill. az iskola épületét nemrégiben vásárolta meg a község. Átalakítására, felújítására pályázni fogunk, tervünk egy háló- és egy tornaterem kialakítása, amely az óvodái nevelőmunka színvonalát nagyban emelné.

A tájékoztatás célja

   Az elmúlt időszak tevékenységének bemutatása céljából adtuk ki faluújságunkat, Nemeskajali Hírmondó címmel. A kétnyelvű kiadvány a 2016-os esztendő közéleti és kulturális eseményeinek összefoglalója, ismerteti a falufejlesztés terén eddig elvégzett eredményeket és terveket, továbbá számos közérdekű, helyi jellegű információval is szolgál. Internetes honlapunkon és a Facebookon minden községünkkel kapcsolatos fontos információ megtalálható. Falunk írásos említésének 720. évfordulója kapcsán pedig egy nagyobb terjedelmű kiadványt szeretnénk megjelentetni, amely községünk eddigi fejlődéséről szól. A tájékoztatás minden formája ugyanazt a célt szolgálja: ápolni és erősíteni polgáraink szőlőföldhöz való ragaszkodását, hagyományaink és értékeink tiszteletét, a szűkebb közösséghez való tartozás tudatát.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  391/401 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat