logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  38/466 >>

Hírek Nyitra megye önkormányzatának életéből

29.7.2023 13:52 | Baranyay Zsolt

   Ha politikáról illetve közéletről van szó, legtöbbünket most bizonyára a három hónap múlva sorra kerülő parlamenti választás foglalkoztat. A megyei önkormányzatokban azonban ezalatt is zajlik a munka. A második negyedév folyamán Nyitra megye képviselőtestülete két alkalommal ülésezett, május 15-én és június 26-án.

   A május 15-i ülésen több stratégiai jellegű dokumentumról tárgyaltunk. Elfogadásra került az ún. Okosmegoldások megyei régiófejlesztési koncepciója a következő öt évre, mely a lakosság életét megkönnyítő beruházások megvalósítását célozza meg korunk legmodernebb technológiáinak segítségével. Emellett Nyitra megye új területfejlesztési tervének elfogadása is a következő fázisba lépett, valamint kiértékeltük a megyei szociális szolgáltatások 2018-2023-as évekre kiterjedő koncepciójának teljesítését az előző évben.

Akad tennivaló a sellyei középiskolákban

   Az elmúlt hónapok során a Szövetség Vágsellyei járásból származó megyei képviselői több alkalommal is látogatást tettek a sellyei szakközépiskolákban. A látogatások célja az oktatási intézmények szükségleteinek felmérése. A hivatalosan még napjainkban is kétnyelvű Lótenyésztési és Szolgáltatóipari Szakközépiskolában tartott májusi iskolabejáráson részt vett Csenger Tibor megyei alelnök is. Az iskola a saját szakterületén szép eredményeket tud felmutatni, ehhez azonban többségében rossz állapotú ingatlanok párosulnak. Ezért a stratégiai célok minél gyorsabb meghatározását követően hozzá kell látni a tervdokumentációk beszerzéséhez, majd fokozatosan a legfontosabb épületek teljeskörű felújításához. A lovasiskola vonatkozásában a májusi ülésen kerítésjavításra 12 200 eurót hagyott jóvá a testület.

 

Megyei támogatások

   A június 26-ai önkormányzati ülésen a képviselők döntöttek a megyei egészségügyi támogatások és az ún. megyei LEADER támogatások kiosztásáról. Egészségügyi területen a beteggondozói szolgálatot biztosító intézményeket, valamint újonnan létrehozott vagy átvett körzeti, gyermek- és fogorvosi rendelők nyitását, berendezését és felújítását támogatta a megye. A megyei LEADER program kistérségi fejlesztési pályázatok megvalósítását támogatja, amiből az Alsó Vágmente akciócsoport javára 15 000 eurós összeg került elfogadásra.

A megyei támogatásokkal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a megyei hivatal egy megbízott képviselőkből felállított bizottsággal azon dolgozik, hogy az összes megyei támogatási rendszert még az idén átdolgozza. Ennek kapcsán átgondolásra kerülnek többek közt a pályázati kiírások témái, a jogosultak köre és a megpályázható támogatások összege. Személy szerint a megye költségvetési helyzetét alkalmasnak tartom arra, hogy visszatérjünk legalább az előző éves keretekhez, az idén ugyanis az infláció és energiaválság következtében erre sokkal kisebb összeg jutott. Egyúttal jó lenne megtartani azt a jó gyakorlatot, hogy Nyitra megyei támogatásokért az önkormányzatok mellett a civil szféra képviselői, sőt, magánszemélyek is pályázhattak. A támogatási rendszerek átdolgozása még bizonyára 1-2 hónapig eltart, ezért a pályázati felhívások idén valószínűsíthetően nem a megszokott időben, hanem később lesznek meghirdetve.

 

A régiófejlesztési irodák új feladatot kapnak

   A 2021-2027-es Európai Uniós költségvetési időszakban nyújtandó támogatások lehívását, illetve annak felgyorsítását elősegítendő szintén a júniusi ülésen került terítékre a megye területén működő régiófejlesztési irodák bevonása a probléma orvoslásába. Ennek kapcsán az irodák segítségével a megye minden járásban egy kihelyezett kapcsolattartó irodát fog üzemeltetni, hogy ezzel is közelebb kerüljön az egyes régiók lakosságához, jobban felmérhesse azok szükségleteit.

 

Egészségügyi fejlesztések

   Június 1-én beiktatták Nyitra Megye Vágsellyei Rendelőintézetének új igazgatóját, Baros Róbertet. Az igazgató úrnak nem maradt túl sok ideje az ismerkedésre, a viszonyok és az állapotok felmérésére, ugyanis máris folytatni kellett a munkát a kórházépületben megvalósítandó további beruházások előkészítésén. A központi épületrész második és harmadik emeletén fekvőbetegek számára beteggondozói osztály, valamint idősek szociális otthona kerül kialakításra. A belső átalakítások kivitelezése és az egészségügyi felszerelés beszerzése mellett a tervek szerint a beruházás része lesz a homlokzat és a tetőszerkezet még nem felújított részeinek felújítása, sőt, tűzvédelmi szempontból és a további fejlesztési lehetőségek megőrzése céljából az egykori fekvőrészlegek feletti tető, valamint a hátsó liftakna és lépcsőház felújítása is. A teljes beruházás összege így vélhetően jócskán meghaladja majd a korábban tervezett nagyjából 3 millió eurót.

   Mivel a tervezett új egészségügyi és szociális szolgáltatások mellett már hamarosan a szociális biztosító is a rendelőintézet épületegyüttesébe költözik (nagyjából a régi intézményi gyógyszertár első emeletén vehetik birtokba a számukra kialakított helyiségeket), a jövő egyik sürgető feladata lesz az olykor már napjainkban is kevésnek tűnő parkolási lehetőségek bővítése.

   A kórházban egyúttal hamarosan kezdetét veszi a feliratok és tájékoztató táblák kétnyelvűsítése.

 

Útfelújítási gondok

   A sellyei régióban a megyei hatáskörök közül a közlekedési területnek mindig kiemelt jelentősége volt. Bizonyára sokan megtapasztalták, hogy folyamatban van a Vágsellye - Gúta másodosztályú útszakasz felújítása. A kivitelezési munkálatok már áprilisban megkezdődtek, de még nem fejeződtek be. Ennek egyik legfőbb oka, hogy Farkasd belterületén a sok évtizedes múltra visszatekintő országút alapja több helyen nem megfelelő, a felújítást követően vélhetően nem bírná a terhelést és így nagyon hamar újra rossz állapotba kerülne. Erre csak a munkálatok folyamán derült fény. Mivel így a tervezett felújítási munkának nem sok értelme lenne, szükséges az érintett útszakaszok alapjainak kellő megerősítése. Mindez, lévén a munkálatok tárgyának és anyagi kereteinek megemeléséről van szó, a jogszabályok értelmében további ügyintézést feltételez. A Szövetség megyei képviselői azon dolgoznak, hogy az anyagi és dokumentációt érintő akadályok elháruljanak és a teljes útfelújítás mihamarabb befejeződhessen.

 

Hol lesz a megyei hivatal új épülete?

   Nyitra megye még a megyei önkormányzatok 2001-es létrejöttekor lépéshátrányba került a többi megyével szemben. Ugyanis, egyedüliként nem vehetett át az államtól egy olyan épületet, mely alkalmas lett volna az összes megyei hatáskör ellátását egy helyen biztosító megyei hivatal céljaira. Habár a múltban voltak próbálkozások a kérdés orvoslására, de még napjainkban is Nyitra területén szétszórtan, javarészt albérletben vannak elhelyezve az egyes megyei hivatali főosztályok. A megye vezetősége most újra nekifutott ennek a feladatnak. Megtörtént annak felmérése, hogy vannak-e a megye céljaira alkalmas eladó épületek, amelyekbe átalakítást illetve felújítást követően beköltözhetne a teljes megyei hivatal, de számba vette annak lehetőségét is, hogy az elérhető szabad területek valamelyikén új hivatalépületet emelnének. A döntés nem lesz egyszerű, de a régiók szempontjából kiemelt szempontnak kellene lennie a könnyű hozzáférhetőségnek, az elegendő parkolási lehetőségnek és a költséghatékonyságnak, illetve megfelelő pénzügyi konstrukciónak, azaz hogy a beruházás anyagi vonzata ne veszélyeztesse a megye feladatainak ellátását és az egyéb beruházási programokat.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  38/466 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat