logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  148/401 >>

Harmadik út – A Hanza hagyatéka

24.4.2021 20:27

    A Galántai Honismereti Múzeum idei első kiállítása egy helytörténeti szempontból jelentős témához, az 1925-1945 között galántai központtal működő Hanza szövetkezeti mozgalom történelméhez nyúl, azonban nem a szokásos történeti kiállítások módszertana szerint.

   A kiállítás elsősorban Nagy Csilla, galántai képzőművész műalkotásaiból áll, melyek a Hanza ellentmondásos működésére, ideológiai fejlődésére adott szubjektív reflexiók. Az egyes alkotások kísérletek a Hanza munkásságának felidézésére, azonban végig ügyelve az egyszerűsítő nosztalgia elkerülésére. A Hanza története ugyanis különösen alkalmas arra, hogy egyszerűsítő narratívák mentén értelmezzék: láthatjuk benne a falusi ember felemelésén munkálkodó, szolidáris gazdasági környezetet megteremteni vágyó szövetkezeti propagandistákat; máshonnan nézve pedig láthatóvá válik, hogy a Hanza által is terjesztett, népi-nemzeti retorikával párosuló szövetkezeti propaganda hogyan lett a 20. század első felében egyre erősödő antiszemitizmus hordozója. A kiállítás célja, hogy bemutassa, milyen történelmi-társadalmi körülmények, ideológiák formálták e mozgalmat, amely minden ellentmondásossága ellenére a (cseh)szlovákiai magyar kisebbség közösség- és gazdaságszervezésének nagyléptékű sikertörténete volt.

   A Hanza szövetkezeti mozgalom több szálon kötődött Galántához. Első és legfontosabb, hogy 1925-ben itt jött létre és itt működött az a szövetkezeti áruközpont, amely a mozgalom működésének alapját jelentette. Az áruosztály fokozatosan gyarapodott, idővel pedig termelési osztályokkal is bővült. 1930-ban itt alakult meg a Hanza Hitelszövetkezet, majd Galánta első strandját is megépítették.

   A kiállításon a képzőművészeti munkák mellett korabeli dokumentumok, Hanzához kötődő tárgyak is szerepelnek. A tárlat Nagy Csilla képzőművész és Nagy Zsófia kultúrakutató közös kutatómunkájának eredménye.

   A kiállítás megnyitójával és online bemutatásával kapcsolatos információk március 30-án 17:00-kor a kiállításhoz tartozó Facebook-esemény oldalán lesznek publikálva: https://fb.me/e/2f46SbEtv

   A kiállítás március 30-tól április 30-ig lesz elérhető a Galántai Honismereti Múzeumban. A nyitvatartás az aktuális járványügyi intézkedések értelmében módosulhat.

   A kiállítás a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  148/401 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat