logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  147/401 >>

BOLYGÓ HOLLANDI

27.4.2021 11:44 | Poór József

Huszár László emlékére, avagy a Bolygó Hollandi felvillanása és átalakulása

 

Még messze járok

Egy más világból kell megérkezem

Egy más világnak távoznom

A kettő közt friss sírhalom

Szócsokrom addig

Míg szélre várok... (Bolygó Hollandi)

 

   Az 1968-ban alakult rétei Bolygó Hollandi beat-együttes szólógitárosa, Puskás László és énekese, Molnár Zoltán már eltávozott az örök zene világába. És most Kollégo, Huszár László basszusgitáros  –  covid... A hír penge élén a kezdetekhez:

   A Bolygó Hollandi legendájába az idők során belemagyaráztak vágyakat, haragot – de volt benne tenger, vihar, magasabb hatalommal perlekedő hajóskapitány.                                                                                                                                                                     Ilyen ihlettel született meg egy mátyusföldi zenekar – a Bolygó Hollandi, kurzusukba suhanckori ösztönösséggel – őszinteséggel emelve be a dacot, az útra kelés izgalmát, a megmaradásra való biztatást. Saját zenével, szövegükkel elnyerték a fiatalok rokonszenvét, de a média kritikus hangját is. Debütáló, 1968-as szenci hangversenyük sikere kiverte a sajtó biztosítékát, bár fesztiválon is megtörtént, hogy a közönség nem engedte le a zenekart. Mégis nehezen adódott gyakorló helyiség, fölszerelés, a SZISZ/SZM is bemondta: Ismerünk már titeket! Végül a zenekar két év után váltott, s nyomukban maradt két banda is: a Motohu és az Akropolis, klubok népszerű együttesei. Az alap zenekarból ismert személyiségei lettek közéletünknek: Huszár László, kultúr-mogul, Molnár Zoli, I. ligás focista, Petrla Ferenc, festő, Poór József, író, Rajczi László, a prágai parlamentben magyarul felszólaló képviselő.

   A ´70-es években, amikor a tisztogatás idején tízezrével veszítették el az állásukat olyanok, akiktől távol állt a politika, csak kimondták véleményüket, tört föl dalukban: Távoli szép vidék / mond barát, mégis mit ígér / meglelem-e ott szívem / megnyugszik-e ott lelkem..., de a kérdés, kedves Kollégo, akár csak emléked, örök marad.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  147/401 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat