logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  146/401 >>

Gyógyító ételek

27.4.2021 11:41

   Hajdan nem volt rendszeres orvosi ellátás és nem voltak elérhető gyógyszerek, az egyszerű ember mégis egészségesen élt, és ha beteg volt, meggyógyította magát. Környezetében megtalálható volt a mindennapi étkezéshez szükséges növény, gyümölcs, melyet étkül és egyben gyógymódként is használt. Eleink nem siettek, nem türelmetlenkedtek, kitartóan, rendszeresen és a természet erejében bízva fogyasztották a gyógyteákat, a növényeket, a zöldségeket, s mindazt, amit a Gondviselés adott az asztalukra. Tudták s mondogatták: a betegség gyorsfutó, a gyógyulás távfutó.

   Őseink étkezési szokásai egyszerűek voltak és ismerték a táplálékok hasznos tulajdonságait. Fő táplálékuk volt telente a bab, a krumpli, a káposztafélék, savanyítva is. Sok helyen a bab mellé savanyú káposzta került tészta helyett. A savanyú (hordós) káposzta jelentette a savanyúságot, ami a vastagbél normális működését támogatta. A háziasszonyok bőven használtak rászórva piros paprikát és vékony csíkokra vágott lilahagymát. Ez sok C-vitamint vitt a szervezetbe.

 

BURGONYA

   Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalábbis, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni, a zsírban sült krumpli nehezen emészthető, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt, tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort és vasat.

   A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem emeli a cukorszintet. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve, sütve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, így kevesebb gyógyszert kell fogyasztanunk.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  146/401 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat