logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  145/401 >>

FELHÍVÁS a „Kisebbségvédelem Európában” nyári egyetemen való részvételre

1.5.2021 15:54

 

   A Kisebbségi Jogvédő Intézet 2021-ben immár tizedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet, idén, a járványhelyzetre tekintettel, ismételten online formában. A program célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a külhoni magyarok jog- és érdeksérelmeivel érdemben foglalkozni.

   A nyári egyetem idén kiemelten fókuszál az európai regionális, nemzetközi szintű jog- és érdekérvényesítésre, különös figyelmet szentelve az Európa Tanácsnak, melynek elnöki tisztségét május végétől november közepéig Magyarország tölti be. Előadónak olyan jogászokat, politológusokat, szociológusokat és politikusokat kérünk fel, akik a terület elismert szakértői, széleskörű tapasztalattal, tudományos háttérrel rendelkeznek. A képzés elméleti és gyakorlati jellegű oktatási modulokat is tartalmaz, nyelve magyar.

   Az oktatási modulokon túl, a program lehetőséget ad a fiatal hallgatók gyakorlati kutatási, előadói kompetenciájának fejlesztésére, játékos feladatokkal színesítve a nyári egyetemet. Célunk – még online formában is – a hosszútávú közösségfejlesztés és a hallgatóinkkal való kapcsolattartás, mivel intézetünk a nyári egyetemen túl is számos lehetőséget kínál hallgatóinknak, így például minden évben több gyakornoki programot indítunk, tanulmányírói pályázatot hirdetünk. Emellett a Kisebbségvédelem című folyóiratunk egész évben rendelkezésre áll a publikálni kívánó fiatal kutatók és hallgatók előtt. Részleteket itt találja: https://www.kji.hu/folyoirat/

   A Kisebbségi Jogvédő Intézet a nyári egyetem által egy olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint az oktatókkal történő párbeszédre, tapasztalatcserére, emellett elmélyíthetik a nemzetközi kisebbségvédelemre vonatkozó ismereteiket. Az előadásokon kívül kiscsoportos online foglalkozásokra és konzultációkra, mentorálásra kerül sor.


Tavalyi előadóink voltak többek között: 

 • Varga Zs. András, a Kúria elnöke, a Velencei Bizottság tagja, prodékán, tanszékvezető egyetemi tanár (PPKE-JÁK, Közigazgatási Jogi Tanszék)

 • Szilágyi Péter, miniszteri biztos

 • Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes, tanszékvezető egyetemi tanár (PPKE-JÁK, Környezetjogi és Versenyjogi Tanszék)

 • Varga Péter, nemzetpolitikáért felelős diplomata

 • Manzinger Krisztián, egyetemi adjunktus, KRE ÁJK

 • Vizi Balázs, tudományos tanácsadó, MTA TK KI

 
 • Juhász Hajnalka, Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke

 • ifj. Toró Tibor, adjunktus, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, kutató, Kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet

 • Fiala-Butora János, tudományos főmunkatárs, MTA TK JTI

 • Ablonczy Balázs, történész, Lendület-Trianon 100 Kutatócsoport

 • a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai

 • a KJI munkatársai, gyakorlati jogvédelmet folytató partnerei

Az idei online nyári egyetem július 14. és 17. között kerül megrendezésre

A jelentkezés feltételei

 

Kiknek a jelentkezését várjuk? 

   Elsősorban felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók, PhD hallgatók, pályakezdő jogászok és az őshonos nemzeti kisebbségek védelmével már foglalkozó fiatalok jelentkezését várjuk.


Mely tudomány/szakterületről? 

   Jog- és államtudományok, politológia, nemzetközi tanulmányok, esetlegesen egyéb, a kisebbségvédelemhez kapcsolódó releváns területek.


A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

   1. A Kisebbségi Jogvédő Intézet honlapjáról (www.kji.hu) letölthető regisztrációs ív

   2. Magyar nyelvű, fényképes szakmai önéletrajz

   3. Motivációs levél

   4. Hallgatói jogviszony igazolása (alap, mester, osztatlan vagy doktori képzésről), végzett jelentkezők esetén a diploma másolata, kisebbségvédelemmel már foglalkozó fiatalok esetén szervezetük megnevezése, esetleg rövid ismertetése


Hova és meddig várjuk a jelentkezést? 

   A pályázati anyagot az jogvedo.intezet@kji.hu e-mail címre kérjük elküldeni.

 

Jelentkezési határidő: 2021. június 15.


A pályázatok elbírálásának menete:

   1. A felhívásban szereplő feltételeknek megfelelő és hiánytalan pályázati anyagot benyújtó pályázókkal a nyári egyetemet szervező intézet munkatársai előre egyeztetett időpontban rövid videóbeszélgetést folytatnak. Ennek célja a pályázók szakmai felkészültségének felmérésén túl, az esetleges kérdések megválaszolása, a szervezők és a nyári egyetem részletesebb előzetes bemutatása. Az interjúkra várhatóan 2021. júniusának második felében között kerül sor. Igény esetén, több alkalmat is biztosíthatunk, tekintettel a vizsgaidőszakra stb.

   2. Az interjúkat követően megtörténik a nyári egyetemre felvételt nyert pályázók kiválasztása. A pályázók kiértesítése előreláthatólag június 30-án történik meg.

 

   További információkért forduljon bizalommal dr. Köböl-Benda Vivienhez, vagy dr. Wágner Tamáshoz, a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársaihoz:

Köböl-Benda Vivien: benda.vivien@kji.hu       Wágner Tamás: wagner.tamas@kji.hu

 

   A nyári egyetemre történő jelentkezés előtt, kérjük, hogy olvassa el a KJI adatvédelmi tájékoztatóját: https://www.kji.hu/adatvedelem/

   A jelentkezés benyújtásával – erre vonatkozó kifejezés kérés hiányában – a Pályázó hozzájárul az adatkezeléshez, melyet bármikor visszavonhat.

 

Budapest, 2021. április 27.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  145/401 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat