logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  219/450 >>

Emberpróbáló esztendőnk volt, Tallós

20.1.2021 14:45

   Kérdéseinkre horváth zoltán, tallós község polgármestere válaszolt.

   Milyen volt a 2020-as esztendő a helyi önkormányzat számára, a járvány okozta nehézségek ellenére mi az, ami mégis előremutató, biztató?

   Rendkívüli, emberpróbáló esztendő van mögöttünk. Olyan hónapok, amelyek alatt megmutatkozott az összefogás, a szolidaritás, az egymásrautaltság jelentősége, az önkormányzat ereje. A koronavírus járvány 1. hulláma idején a lakosság ellátása szájmaszkokkal, a fertőzés lassítására hozott intézkedések foganatosítása jelentettek feladatot. A jelenleg is tartó 2. hullám idején pedig az állandóan gyarapodó és változó rendelkezések betartása, a vészhelyzet szabályaihoz való alkalmazkodás, a teljeskörű tesztelés megszervezése és lebonyolítása, a védekezés különböző formáinak biztosítása adja a munka zömét. Nagyon örülök, hogy ebben a máig tartó, feszült és veszélyes időszakban falunk polgárai fegyelmezetten, megértéssel, egymás iránti türelemmel viseltetnek.

   Lehet, hogy kissé furcsán hangzik, de falunk számára a 2020-as esztendő az egyik legsikeresebb volt az utóbbi évtizedben. Októberben történelmi pillanatokat éltünk meg, a tallósi kastély községi tulajdonba került. Tudjuk, ez hatalmas terhet jelent majd, sok gondot, rengeteg kiadást, nagy felelősséget. Az elhanyagolt épület megmentése, a romlás megállítása, állagának fokozatos javítása hatalmas feladat, amit az állam, az eddigi tulajdonos, évtizedek alatt nem tudott megoldani.

   Elkezdtük a gyűjtőudvar építését is, a területet lebetonoztuk és bekerítettük. A Környezetvédelmi Alaphoz beadott pályázatunkból a működéséhez szükséges felszerelést szeretnénk megvásárolni, és egy épületet felépíteni a területen.

   Teljes egészében felújítottuk az alapiskola szaktantermeit. A rendbehozatalra, valamint a nyelvi, biológiai és informatikai szaktanterem berendezésére 70 ezer eurót költöttünk, jórészt pályázati pénzből.

   A közterületek és a kastélypark állandó karbantartása, gondozása ekkora területnél, mint a miénk, sok energiát és pénzt igényel, de a községbe látogató vagy az áthaladó idegen is láthatja, hogy munkánk eredményes.

 

   Mit jelent a község számára, hogy a több évszázados, szebb napokat megélt kastélyépület a tulajdonába került. Milyen terveik vannak a műemlékkel kapcsolatban?

   A kastély átvételét követően azonnal hozzáláttunk a valós helyzet alapos felderítéséhez, a gondok lehetséges kezeléséhez. Szakértőkből álló bizottságot állítottunk fel, amelynek történész, muzeológus, építész, néprajzos ………a tagjai. Feladatuk a szaktanácsadás az épületegyüttes megmentése érdekében. Elsőként - a még biztonságosan használható helyiségekben - egy bemutatótermet szeretnénk berendezni a kastély egykori bútoraiból, berendezési tárgyaiból, melynek egy részét szeretnénk összegyűjteni, és a nyilvánosság számára megtekinthetővé tenni. A munka nagy, a felelősség óriási, de úgy véljük, összefogással, alapos munkával, pályázatok segítségével megállíthatjuk a további pusztulást, és lassan, fokozatosan rendbe tudjuk tenni a műemléket, hogy községünk legnevezetesebb épülete legalább részben visszanyerje régi fényét.

 

   Ön, a Híd párt járási elnökeként miben látja a magyar pártok közötti együttműködés lényegét, céljait és lehetőségeit - helyi szinten és régiónkban?

   A helyi önkormányzat régi tagjaként állítom, hogy a politikus - legyen az helyi érdekeket képviselő, vagy a magasabb szinteken dolgozó – alapvető feladata az emberek képviselete. Életkörülményeik javítása, a szociális ellátás fejlesztése, az oktatási és kulturális intézmények lehető legmagasabb színvonalának biztosítása, a nemzeti értékek őrzése és fejlesztése. Tehát a polgárok szolgálata minden egyéb előtt. Szolgálat, amely minden személyi ambíciót, és minden anyagi érdeket megelőz. Nem kell bonyolult választási programok összeállítására fecsérelni az időt, a megoldandó problémák itt vannak. Csak látni kell a valóságot és szorgalmasan, kitartással, becsülettel dolgozni az emberekért.

   Régiónk gondjait a megszokott tevékenységek mellett az idegenforgalmi pontok kiépítésében, a tájékoztatás megszervezésében és hatékony működtetésében látom. Vidékünk, a Kis-Duna mente, a Feketevíz és a Dudvág vidéke számos épített örökséggel rendelkezik, természeti kincsekben gazdag. A vízimalmok, termálfürdők, folyóágak, gasztronómiai különlegességek, vadászati lehetőségek, az építészeti emlékek - hatékony összefogással, szakértelemmel kínálva -, hazai és külföldi turisták ezreit vonzanák, ami sokat segíthetne az itt élők megélhetésében, gyarapodásában.

   Úgy vélem, hogy a helyi, de a magasabbnak mondott politika, politikai képviselet szintjén nincs helye az ellentétek szításának, a bajkeverésnek, az egymásra mutogatásnak. Egységre, egészséges gondolkodásra, türelemre van szükségünk, cselekvő emberekre, folyamatos munkára. Mindez meggyőzi az itt élőket, s a választások eljöttével természetes lesz számukra, hogy kire adják le voksukat. Fontos, hogy az igyekvő, tevékeny embert ne akadályozzuk: aki dolgozni szeretne, hagyni kell dolgozni.

 

   Mit üzen a népszámlálási ívet kitöltő mátyusföldieknek?

   A népszámlálással kapcsolatban néhány egyszerű gondolatom van: őseink, elődeink előtt is tisztelgünk, ha vállaljuk mivoltunkat, nemzetiségünket és anyanyelvünket. Ezzel az utánunk jövőknek is például szolgálunk. Magyarságunk különleges érték, megtagadni bűn, vállalni felemelő.

 

   A jó eredmény reményében kívánok a Terra Hírújság minden olvasójának és vidékünk valamennyi polgárának jó egészséget és boldog új esztendőt!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  219/450 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat