logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  218/451 >>

Czanik Rozália 1945-2020

26.1.2021 09:23 | Krommel Gabriella búcsúbeszédéből Farkasd, 2020 októbere

   Tisztelt gyászoló család, tisztelt gyülekezet!

   Hosszú esztendőkre nyúlik vissza az idő, amióta ismertük egymást, és még sok esztendeig szerettem volna, ha itt marad közöttünk. Jellemében, felfogásában, katonás magatartásában lépten-nyomon egy olyan emberrel találkoztunk Rózsika néni személyében, aki korát megcáfoló módon nyilatkozott és szeretett. Soha nem tudott úgy szólni családjáról,  gyermekeiről, hogy ne könnyezte volna el magát és soha nem hallottam senkit nagyobb szeretettel beszélni az óvodáról, mint őt. Tudom, a jelenlegi fájdalmat ilyen borzalmas tilalmak és körülmények között még nehezebb elviselni.

   Nehéz háborús évek alatt, a deportálás idején született 1945. január 5-én, Vágkirályfán. Az alapiskola befejezése után a lévai pedagógiai szakközépiskolában érettségizett és szerzett óvónői szakképesítést. Férjével, Czanik Kálmánnal két gyermeket nevelt fel. A falu kulturális életébe is rendszeresen bekapcsolódott, legyen az névadó, csemadokos-, vagy községi rendezvény - a  kis apróságok fellépéseikkel színvonalasan képviselték az óvodát Rózsika vezetésével. A pedagógiai pályán csaknem 40 évet töltött el. Falunk óvodájában nemcsak pedagógusként dolgozott, de huzamosabb ideig a helyi óvoda igazgatói posztját is betöltötte.

   Öt évvel ezelőtt korunk ádáz betegsége őt is utolérte, se sohasem panaszkodott. Továbbra is főzött, kézimunkázott, törődött a virágaival. 

   Nevelői munkád teljesen Vágfarkasdhoz kötött, oktattad, nevelted a kicsinyeket falujuk, népük, anyanyelvük szeretetére. Mindig csodáltuk, de ma már tudjuk is, hogy hited, vallásod, az óvodában végzett szép és eredményes munkád adták vissza újra hitedet az emberekben, és vezettek át a nehézségeken. Becsüljük azt az olthatatlan lángot, mely benned lobogott, tiszteljük az akaratot és elszántságot, mellyel a magyar oktatásügyet szolgáltad.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  218/451 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat