logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  34/178 >>

Alma- és kacsafesztivál királyrévben

18.10.2019 15:11

   Szikura Ferenc mérnököt, az Agrostaar KB igazgatóját kérdeztük

   Milyen célokkal, milyen elvárásokkal fogtak hozzá hat évvel ezelőtt a vidékünkön egyedülálló rendezvénysorozat szervezéséhez, és melyek azok a tapasztalatok, amelyek abban segítenek, hogy az idei Alma- és Kacsafesztivál még sikeresebb legyen?

   Hat évvel ezelőtt a Leader program támogatásából alakítottak ki GYÜMÖLCSUTAT Dél-Szlovákiában. A programba a Galántai és a Dunaszerdahelyi járás területén található Öreg-Feketevíz- és a Dudvág Helyi Akciócsoportok (HACS) mellett kelet- és a közép-szlovákiai akciócsoportok is bekapcsolódtak.

   Már a kezdet kezdetén azt a célt tűztük ki, hogy ezen a rendezvényen minden az almáról, a hazai gyümölcsről, és általában a hazai termékekről szóljon. Nem gondoltuk, hogy ez az Almafesztivál ilyen jó visszhangra talál Királyrévben, és a sikeren fölbuzdulva próbáltuk a következő éveken is tovább gazdagítani a fesztivált. Mivel Királyrévnek második jellegzetessége a kacsa- és a csirketenyésztés, ezért a Fesztivált az alma ételeken kívül finom kacsasültekkel bővítettük. Az évek múlásával az Alma- és Kacsafesztivált tovább bővíttettük, mégpedig a régiónkban termesztett almák versenyével. Erre a versenyre, amit a Galántai Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara segítségével szervezünk, sok érdeklődő termelő jelentkezett, s a díjak mellett nagy szakmai elismerésben is részesülnek az egyes almatermesztők.

   Ugyancsak nagyon fontosnak tartjuk, hogy a királyrévi Alma- és Kacsafesztiválon régiónk kulturális értékeit is bemutassuk. Minden évben más-más környékbeli település mutatkozik be. Persze minden alkalommal fellépnek a királyrévi iskolások, citerások, énekesek, retro-zenészek. Sohasem feledkezünk meg a gyerekekről, az almakóstolásról, a játékokról, ahol a kukoricakalász dobálástól az egyes termékek: búza, szója, kukorica  megismerésén keresztül eljutunk a valamikori tehénfejéshez is.

   Az eddigi fesztiválokon a gazdasági és politikai életszámos járási, megyei és országos szereplőjét is vendégül látták. Ők hogyan vélekedtek a rendezvényről, illetve ebben az évben kik jelezték érkezésüket?

   Nagy örömünkre szolgál, hogy ennek a rendezvénynek lassan már országos híre van. Berényi József megyei alelnök és Juhos Ferenc a galántai járás elöljárója minden évben részt vesznek az eseményen. Az elmúlt években fesztiválunkat országos vezetők is megtisztelték. Bízunk benne, hogy meghívásunkat az ország gazdasági és politikai vezetői ezúttal is elfogadják!

   Mezőgazdasági vállalatuk tevékenységének és eredményeinek propagálása mellett gazda- és kézműves vásár, több kiállítás, számos érdekesnél-érdekesebb kísérőrendezvény, kulturális műsor is szerepel a programban, amelyek szintén a falubeli és a környékről érkező látogatók kellemes és hasznos időtöltését szolgálják. Kérem, emeljen ki közülük néhányat!

   Látogatóink idén is megtekinthetik az almakiállítást, lovasszekérrel ellátogathatnak a közeli gyümölcsösbe és kacsafarmra. A gyerekeket minden évben kézműves foglalkozásokkal, állatsimogatóval és különböző játékkal várjuk. Az iskolások és óvodások kínálják az almából készült ínyencségeket, amit a szülők, pedagógusok és falunk nyugdíjasai sütöttek. Kiemelném Kovács Szilveszter bámulatos lézer-showját, ilyet nem mindennap láthatunk. A fesztivál záróakkordjaként ebben az évben is a Zseb zenekar lép színpadra, akik minden bizonnyal megtáncoltatják a királyrévi közönséget.

   A RENDEZVÉNYSOROZAT VALAMENNYI MŰSORÁRA, ESEMÉNYÉRE SZERETETTEL VÁRJUK A RÉGIÓBÓL ÉS A TÁVOLABBI VIDÉKEKRŐL ÉRKEZŐ LÁTOGATÓKAT! KÍVÁNJUK, ÉREZZÉK JÓL MAGUKAT NÁLUNK, ÉS TAPASZTALJÁK MEG, HOGY A HAZAI MINŐSÉGI MEZŐGAZDASÁGI TERMÉK SOKKAL-SOKKAL EGÉSZSÉGESEBB, IZESEBB ÉS JOBB, MINT AZ IDEGENBŐL SZÁRMAZÓ ÉLELMISZEREK TÖBBSÉGE.

 


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  34/178 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat