logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  72/349 >>

A koronavírus járvány hatása az oktatásra és az iskola mindennapjaira

28.7.2021 19:14 | Takács Gabriella pedagógus

   A 2020/2021-es tanévben a Zsigárdi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2020. 10. 26-án tért át a hagyományos oktatásról a távoktatásra. A zökkenőmentes átálláshoz szükséges volt a szülők és a tanulók együttműködése, az oktatáshoz szükséges kommunikációs eszközök biztosítása, valamint a pedagógusok szaktudása és alkalmazkodókészsége. A pedagógus és a diák egyidőben, egymást segítve sajátította el az oktatási felületként használt alkalmazások és weboldalak működését. Az elsajátítandó tananyag és a házi feladat a zborovňa.sk vagy a bezkriedy.sk néven is ismert weboldalra kerültek fel. A virtuális tanórák pedig a Zoom konferenciaprogram keretein belül valósultak meg. Az internetes szférában a tanár nevelési-fegyelmezési feladatai a háttérbe szorultak s helyet adtak a pedagógus kreativitásának, aki a tananyagot a lehető legérdekesebben és legizgalmasabban próbálta átadni az internet segítségével. A legjobb általunk használt weboldalaknak a kahoot.it, whiteboard.fi, learningapps.hu, wordwall.com és a wordart.com minősültek.

   A távoktatás nehézségeit szem előtt tartva, a diákok csökkentett tanórában tanultak, amelynek következménye a tananyagok leredukálása volt. A tananyagcsökkentés mindenképpen szükséges volt, hiszen a pedagógusok számára az elsődleges cél az, hogy a diákok alaposan elsajátítsák az adott tantárgy tananyagait, hogy kellő ismeretekkel rendelkezzenek az átvett témákról. Az elmaradt tananyagok gyors behozatala csupán felszínes tudást eredményezett volna. Ennek megelőzése érdekében egyes tananyagok elsajátítására csak a jövő iskolaév elején kerül sor.                               A távoktatást, mint atipikus oktatási formát általában negatív hírnév övezi. Mint a legtöbb tanítási módszer esetében, a távoktatás is egyaránt rendelkezik pozitív és negatív tulajdonságokkal, hatásokkal. Ahogy a pedagógus, úgy a diák perspektívájából kiindulva, számos előnye és hátránya volt a távoktatásnak. Kétségkívül előnyt jelent az informatikai kompetencia fejlődése mind a diák, mind a pedagógus részéről. Az online pedagógiai eszközöket, amelyeket a diákok és a tanárok egyaránt megismertek a távoktatás során, beépíthetik a hagyományos oktatásba. Mivel a korlátozások miatt a diákok nem látogathatták a könyvtárakat, számos elektronikus könyvtár kínált ingyenes irodalmat, szakirodalmat a diákok számára. Az online oktatás további előnye, hogy lehetővé teszi a tanulók számára, hogy tetszőleges helyről látogassák az órákat. Az otthoni, ismert környezetnek tulajdonítható, hogy a diák bátrabban fejtette ki a véleményét a Zoom órákon, mint az iskolába.

   A pozitív hatások mellett a távoktatás számos hátulütővel is rendelkezik. A pedagógus a legjobb tudása szerint közvetíti a tananyagot, ugyanakkor a diáknak önállóan is hozzá kell járulnia az óra menetéhez, illetve pótolni a jegyzetet, elolvasni a könyvben a tananyagot. Ehhez nagy akaraterőre, felelősségre és önkontrollra van szükség. Mivel több tantárgy elsajátítása is megkövetelte az online órák utáni önálló felkészülést, a diákok motivációjában fokozatosan csökkenést lehetett tapasztalni. A motiváció hanyatlását tovább súlyosbította a szociális interakció hiánya. A tanulók csak virtuális eszközökkel kapcsolódhatnak be és oszthatják meg véleményüket a közös csoportokban vagy az online órákon. A diákoknak személyes kapcsolatokra van szükségük a tanárokkal és osztálytársaikkal.

   További nehézséget okoztak a technikai problémák. Számos esetben a diákok technikai és Internet problémákkal küszködtek, amiket sok esetben a pedagógus nem tudott orvosolni, s a diák elmulasztotta az online órai jelenlétet. Kialakult a diákok azon csoportja, akik nem rendelkeztek Internet elérhetőséggel, így elmulasztották az aktív órai jelenlétet. Számukra az iskola egyénileg küldte el a tananyagot és a házi feladatot.

Motiváció a távoktatás alatt

   A pedagógus egyik legfontosabb feladata a tanulók motiválása. A pandémia alatt a motiváció szerepe megnövekedett, hiszen a diákokra több munka hárult. A siker elérése érdekében kulcsfontosságú volt, hogy minden egyes osztály kellőképpen motivált legyen. Fontosnak tartottam, hogy minden egyes Zoom óra végén összegezzem és pozitívan értékeljem az aznapi munkájukat. Angol szakosként igyekeztem korszerű feladatokat adni, hogy a diákok közel érezzék magukhoz az adott olvasmányt és feladatokat. Számos online platformot felhasználva válogattam össze videókat, hanganyagokat, hogy a diákok hallás utáni szövegértése is fejlődjön. Igyekeztem több projektfeladatot beiktatni az egyes tanórákba, amelynek elkészítése során a diákok felhasználhatták a kézügyességüket és a fantáziájukat. Volt olyan diák, aki külön kérte, hogy több projektfeladatot is készíthessen.

   A távoktatás ráébresztett, hogy a kívánt cél elérése szempontjából elsősorban az apró célok kitűzése és fokozatos megvalósítása az igazán lényeges. Az oktatás akkor sikeres, ha a tanulók nem vesznek el a tananyagok kavalkádjában, hanem mindig tudják, merre tartanak és mit vár el tőlük a pedagógus. Minden egyes témakör végén a tanultakat összesítettük és az esetleges hiányosságokat pedig bepótoltuk.

   Összegzésként kijelenthető, hogy bár az effektivitás szempontjából a hagyományos oktatás a célravezető, a távoktatás kétségkívül számtalan új lehetőséget nyitott meg a diákok és a pedagógusok előtt. A távoktatásban megismert újszerű módszereket és eszközöket a pedagógus beiktathatja a hagyományos iskolai oktatásba, amellyel színesebbé és szórakoztatóbbá varázsolhatja a tanórákat.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  72/349 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat