logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  227/439 >>

20 éve működik a Napsugár énekkar Negyeden

28.11.2020 08:30 | -MA-

„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is!”

(Kodály Zoltán)

 

   A 2000-es évben a magyarlakta vidékeken megemlékeztek a magyar iskolák háború utáni újraindításának 50. évfordulójáról. A nagy ünnepély alkalmából alakult a Napsugár női kar is, amely 22 lelkes taggal kezdte meg a felkészülést Habán Márk nyugalmazott pedagógus vezetésével.

   Az első fellépésre a negyedi református templomban megtartott istentiszteleten került sor. A fellépés sikerén felbuzdulva úgy döntöttek, folytatják az éneklést. Az első néhány évben csupán egy-két fellépésük volt, majd később, ahogy ismertebbé vált az énekkar, sorra jöttek a meghívások is különböző kulturális és egyházi rendezvényekre.

   2008-ban elhunyt Habán Márk, az énekkar alapítója. Az énekkar az Ő emlékének tiszteletére folytatta a munkát, a vezetést az egyik kórustag, Mészáros Anna vette át.

   „Magunk is meglepődtünk azon, mennyit fejlődtünk az énekkar megalakulása óta. Húsz évvel ezelőtt még csak egyszólamú énekekkel léptünk fel, ma azonban már háromszólamúakat, s nehezebb kórusműveket is a repertoárunkban tudhatunk. Ez persze nem egyszerű ilyen kis létszám mellett, mivel az énekkar tagjainak száma megalakulása óta jócskán megfogyatkozott, 2017-től viszont új tagokkal és állandó zongoristával is bővült. A kitartó munka meghozza gyümölcsét. Mindig vannak újabb célok, amiket el akarunk érni – zenei téren –, szeretjük a kihívásokat. A felkészülések mellett szakítunk időt egymásra is, mert ha tizenkét nő összejön munka után, hogy kicsit kikapcsolódjon, természetesen nem lehet szó két óra szigorú énekpróbáról. Sokszor előfordul, hogy a próba nagy részét beszélgetéssel töltjük, mert úgy érzem, éppen arra van szükség” – vallja Mészáros Anna. – Sokéves munkánk igazolja a tényt, hogy igenis fel lehet kelni a karosszékből és tenni valamit azért, hogy tehetségünket alkotó módon hasznosítsuk, hiszen a világot azok az emberek éltetik és viszik előbbre, akik minden nap többet tesznek, mint kötelességük volna” – tette hozzá a karvezető.

   Ebben az évben sajnos a jelenlegi vírushelyzet miatt elmaradtak a kulturális rendezvények, így a Napsugár énekkar októberre tervezett jubileumi koncertje is. Reméljük, hogy a jövőben megrendezésre kerülhet majd.

   A Napsugarak megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsük őket: Bitter Erzsébet, Csiffáry Éva, Csonthó Aranka, Fazekas Katalin, Fördős Emília, Jancsó Gabriella, Juhos Mária, Kis Mária, Morvai Éva, Pelikán Aranka, Tánczos Szilvia.

   Karvezető: Mészáros Anna

   Zongorista: Csonthó Csaba


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  227/439 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat