logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  226/439 >>

Nemeskajali helyzetkép

28.11.2020 08:35 | -szf-

   Kajalon néhány hónappal ezelőtt új helyre költözött a községi hivatal. Azóta egy impozáns, szép környezetben álló, tágas, jól berendezett épületben fogadják az ügyfeleket. A körülményekről, a még elvégzendő munkálatokról érdeklődnék.

   A Nemeskajali Községi Hivatal végre saját épületébe költözött. Előtte hosszú évekig a falu közepén lévő COOP Jednota - épület felső szintjét és az alagsort használtuk, ún. gazdasági szerződés alapján. A hivatalon kívül itt kapott helyet az élelmiszerüzlet, a posta és egy további üzlethelység, amelyben az évek során különféle vállalkozások működtek. Ez az ingatlan annak idején Z akcióban épült, a község lakosai társadalmi munkában rengeteg órát dolgoztak le az építkezésen, ennélfogva a sajátjuknak érezték, végül az egész, valamilyen okból a Jednotáé lett... Az általa használt szupermarketet többször felújították, az épület  többi része eredeti állapotában van, mindig csak a legszükségesebb munkálatokat végezték el az ideiglenes bérlők.

 

   A választási időszak derekán milyen további eredményekről, folyamatban lévő projektekről tud beszámolni?

   Egy másik ingatlanunk, a futballpályához tartozó egykori öltöző is teljes felújításra szorult, amit szintén a Környezetvédelmi Alaptól nyert dotációból, és saját forrásból végeztük el. Az alaptól kapott  pénzösszegből szigetelésre, ajtó- és ablakcserére, valamint tető- és fűtésfelújításra futotta, a szociális helyiségek, tornatermek, villanyhálózat kiépítése és felújítása a község költségvetését terheli. Köszönet az alpolgármesternek, aki szabadideje nagy részét a munkálatoknál töltötte, támogatóinknak, akik anyagiakkal vagy munkájukkal segítették a felújítást. Az eddig kihasználatlan helyiségekből korszerű tornatermek, edzőtermek lettek, ahol azóta különféle egyéni és csoportos sporttevékenység folyik. Az épület mellett röplabdapályát alakítottunk ki, lehetőség van pingpongozni, amire megyei támogatással 3 asztalt vásároltunk. A régi játszóteret teljesen új, biztonságos elemekkel láttuk el, így a legkisebbek is kiélhetik mozgásigényüket. Célunk egy sportközpont létrehozása, talán már csak a műfüves pálya hiányzik, melyre eddig sikertelenül pályáztunk, de nem adjuk fel, újra próbálkozunk.

 

   Hogyan élte át a falu a járvány első hullámát, és hogyan viszonyulnak az emberek mindehhez most, a járvány második hullámának idején?

   Sajnos ez az esztendő a COVID 19 jegyében telik. Az év eleji néhány rendezvényen kívül a többi tervezett akciót nem tudtuk megtartani, és valószínűleg ez az év végéig így marad. Az első hullám kezdetétől tájékoztattuk lakosainkat, figyelmeztettük az előírások betartására, a községi hivatal korlátozott nyitvatartás mellett működött, az óvodát bezártuk. Szájmaszkokat rendeltünk, varrtunk, fokozatosan kézbesítettük a 65, 60 év feletti lakosainknak, a nagycsaládosoknak, a szükséghelyzetben élőknek. Köszönet a kb. 20 helyi varrónőnek, akik több darab maszkot ingyen varrtak és bocsátottak a rendelkezésünkre. Egy lakosunk tesztje volt pozitív, folyamatosan érdeklődtem a hogyléte felől, és intéztem a bevásárlást a család részére.

 

   És a második hullám?

   Egy ideje szintén korlátoztuk a hivatal nyitvatartását, az óvodában fokozottan ügyelnek a higiéniai előírások betartására. A lakosok viselik a szájmaszkokat, használják a kézfertőtlenítőt, ha intézni valójuk van a hivatalban, ill. bevásárolni mennek, de egyre többen igyekeznek telefonon vagy elektronikusan kommunikálni. Bízunk benne, hogy minden nagyobb megrázkódtatások és tragédiák nélkül átéljük a járvány mostani hullámát is.

 

Kérdéseinkre Farkas Lívia,
Nemeskajal község polgármestere válaszolt.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  226/439 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat