logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  228/439 >>

Falumúzeum nyílt Királyrévben

28.11.2020 08:27 | Szitás Schnábelt Karolina

   A királyrévi falumúzeum ötlete még a 2000-es évek elején fogalmazódott meg. Nagy Ilona, a Királyrévi gyöngyfüzér című helytörténeti mondákat tartalmazó könyv írója elkezdte összegyűjteni a faluban fellelhető régi tárgyakat. A megfelelő hely hiányában csupán a gyűjtőmunka folyt. Az idei évben Agócs Gergely polgármester úrnak köszönhetően, sikerült otthont találni a falumúzeum számára. A királyrévi alapiskola épületében két, raktárnak használt helyiséget sikerült átalakítani, és külön bejárattal ellátni.

   A megfelelő helyszín megtalálása után kezdődött az intenzív munka, amelyet a község kultúrfelelőse, Schnábelt Dóra irányított. Sok lelkes segítő érkezett, szebbnél-szebb, régebbinél-régebbi tárgyakat felajánlva a múzeum részére. Több bútordarabot kellett felújítani, átfesteni. Ebben a helyi asztalosműhely tulajdonosa, Mészáros István volt a falu segítségére. A nyár folyamán többször összegyűlt a lelkes segítő csapat, akik nagy gonddal és szeretettel rendezték be a két helyiségből álló múzeumot. A falumúzeumban helyet kaptak konyhai tárgyak, mint például sparhelt, kivarrott falvédők, különböző használati tárgyak, melyek a paraszti konyha elmaradhatatlan részei voltak. A nagyszobában pedig a régi hálószoba berendezése tekinthető meg, melynek fő eleme a magasra vetet ágy, ruhásszekrény és a bölcső. A kiállított tárgyak közül a legértékesebbek, az 1873-ból származó papi palást és a 366 könyvet tartalmazó könyvtár. A legrégebbi könyv 1753-ból maradt fenn. A könyvek a királyrévi plébániáról származnak, és az egykori királyrévi plébános, Pápay Gyula tulajdonát képezték. A plébánia a 2000-es években nagyon rossz állapotba került, így sajnos lebontásra került. Az ott megmaradt könyveket sikerült átmenteni és mostanáig őrizni, hogy megtalálják méltó helyüket a falumúzeumban.

   A sok munka meghozta gyümölcsét, és október 2-án átadásra került az elkészült múzeum. A meghívott vendégek között volt Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, Takács Mihály, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója, Novák Veronika, a vágsellyei levéltár nyugalmazott igazgatónője, akik beszédükben örömüket fejezték ki, hogy Királyrévben megőrzik az elődök hagyatékát, ezzel egyben növelik Mátyusföld turisztikai attrakcióinak körét.

   A megnyitó ünnepség után tárlatvezetést tartottak, amely alkalmával bemutatták a múzeum tárgyait, és az azokhoz fűződő történeteket. A falumúzeum létrehozói bíznak abban, hogy a fiatal generációk is érdekesnek találják a kiállított értékeket, terveik között szerepel különböző hagyományőrző rendezvények szervezése (kenyérsütés, tésztakészítés, kukoricamorzsolás, tollfosztás, fánksütés), melyeknek a falumúzeum kiváló helyszínt biztosít, ezzel pedig nem csupán ápolni szeretnék a hagyományokat, de megélni is azokat.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  228/439 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat