logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  71/84 >>

Tóth Szilvia: Ízes Tardoskedd

20.12.2017 21:02 | Tóth Szilvia /Részlet a kiadvány bevezetőjéből/

   A nagyközség hagyományos és legelterjedtebb ételeinek receptgyűjteménye 2017-ben jelent meg PaeDr. Tóth Szilvia szerkesztésében, Tardoskedd község kiadásában.

   Megtisztelés volt számomra e receptgyűjtemény szerkesztőjének lenni. A gyűjtőmunka során, az egyes beszélgetések alkalmával nemcsak a főzőtudományomat bővíthettem, hanem betekintést is kaptam egy-egy család ízvilágába, étkezési szokásaiba.

   Az ember étrendjét a rendelkezésére álló alapanyagok, a vallási szokások, az esetleges hagyományok is befolyásolják. Ezt az állítást teljes mértékben megerősítik a tardoskeddi gazdasszonyok, akik nemcsak megszokásból főztek-sütöttek, hanem szeretetből is. A főzés a nő jelképe. A nő felelős a családi tűzhely melegéért, s ha nem vigyáz rá, a tűzhely kihűl, a család szétesik.A család tagjai otthon – régen és most is – akkor tartózkodtak szívesen, ha melegséget, szeretetet, főtt ételt, jó illatokat találtak a házban. A megfőzött ételek, a megsült kalácsok, pogácsák stb. szinte valamennyi háziasszony receptkönyvében megtalálhatók voltak.Nem véletlenül! Kezdetben a hagyományos falusi ételek receptjeit nem írták le, minden gazdasszony a fejében hordozta őket. Szívesen osztotta meg a már beváltreceptet, ezért a konyhai mértékegységek alkalmazása családonként, szomszédonként eltért, eltér.

   A kötetben helyet kapó finomságok csupán ízelítőként szolgálnak községünk étkezési szokásaiból, közösségünk kulturális örökségének fontos részét képezik. Bízok benne, hogy a kiadvány lapozgatásával kedvet kapnak az ételek elkészítéséhez! Kívánom valamennyiüknek, hogy ne hiányozzanak soha a család asztaláról nagymamáink régi, szeretett ízei!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  71/84 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat