logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  70/84 >>

EGY FILM VEZEKÉNYRŐL

21.1.2018 12:21 | -községi hivatal-

ELŐZMÉNYEK

   Tavaly, amikor a kitelepítés és deportálás 70. évfordulójának emlékünnepségét terveztük, jött az ötlet, hogy egy könyvet, nyomtatványt, vagy valami hasonlót kellene szerkeszteni, kiadni a vezekényi deportáltakról és kitelepítettekről. Nekiláttunk. A családi fényképek felajánlásán kívül nagyon sokan leírták a saját történetüket - a meghurcolásról, a kitelepítésről, a kegyetlenségről, amit máig sem tudnak elfelejteni. A kiadvány elolvasásával erről - a történelemkönyvekből kimaradt fejezetről - első kézből, dokumentumokkal alátámasztva szerezhetnek tudomást a fiatalabb generációk tagjai.

A FILM

   A film egy pozsonyvezekényi táblafelirattal kezdődik, amit a vezekényiek már a magyarság több történelmi fontosságú helyére eljuttattak: a Vereckei - hágóhoz, a Csíksomlyói búcsúba és Ópusztaszerre is. A további felvételeken régi lakóházak, régi középületek és üzletek fotóit láthatjuk, majd a kultúrházban egykoron és most megrendezett műsorokról készült felvételek szerepelnek. A temetőben a régi sírhelyeknél, és a nemrégiben elhunyt Csermák Lajos bácsi sírjánál állt meg a videós egy pillanatra. Megszólal a temetői lélekharang is. Pusztán, az elkészült hidakat örökítette meg a filmes, ahogy a Feketevíz csónakázásra alkalmas medre és annak környéke is látható a felvételeken. A templomi harangok hangját minden falubeli ismeri, de a harangokat kevés falubeli látta. A filmben ez is látható, a Híd bemutatásánál pedig a déli harangszót hallani. A határból még sokunk számára emlékezetes a Tilosfa, ennek helyét is bemutatja a film, ahogy a vízpart melletti Csillagösvényünket is.

   Egy vezekényi DVD-ről nem hiányozhat olyan csodabogár, mint Bordovács Mári néni, aki még 97 évesen is úgy biciklizik, hogy azt a fiatalok is megirigyelhetik. Neves falubelijeink közül valamikori híres cigányzenészeinket is felemlegetjük, leszármazottaik közül Sárközi Ernőt, a „Cigánske diabli”-vezető zenészét, nyugodjon Petrus dédunokáját. De van nekünk egy Augustovič Petink, egy Radványi Mikink, aki annak idején elsőligás labdarúgó volt Csehszlovákiában, majd a Bundesligában focizott, és aki jelenleg edzőként tevékenykedik. De van egy aranykoszorús nótaénekesünk, ifj. Ivány Árpád, és még számtalan jóakaratú idős és fiatal, akik a színjátszócsoport munkájában, valamint az egyes rendezvények szervezésében és lebonyolításában is mindig részt vállalnak. A film róluk is szól.

   A DVD-ét 400 példányban jelentettük meg, arra gondolva, hogy egyszer, valamikor, évek, évtizedek elteltével minden vezekényi család számára értéket jelent majd.

   A faluról szóló filmen kívül egy ismertető nyomtatvány, valamint egy fotókból, nótákból és versekből álló emléknapi filmes összeállítás is készült az otthoni, a kitelepített és az elköltözött vezekényiek segítségével és támogatásával. Köszönet érte.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  70/84 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat