logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  69/84 >>

Talentum 2 Szlovákiai magyar iskolák tehetségei

21.2.2018 19:23 | A szerkesztők

   „A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni!” – Gábor Dénes Nobel-díjas tudós, a holográfia feltalálója fogalmazott így egykoron. Ezzel a jövőre vonatkozó jelmondattal kezdődik a Talentum – Szlovákiai magyar iskolák tehetségei címmel megjelent kiadvány, mely 2013-ban a felvidéki tehetséges diákok pályamunkáiból közölt válogatást. Évekig vártunk a folytatásra, bár ez a várakozás csak a következő kiadvány megjelenésre vonatkozik, mert a tehetségek évről évre utat törnek maguknak, felmutatva munkájuk gyümölcseit, és azt az erős elszántságot, amellyel a kötelező tananyagon túl, érdeklődésüknek megfelelően foglalkoznak.

   Talentum 2 címmel – reméljük, a kiadványok száma még sokáig fog növekedni – újabb válogatás jelent meg a szlovákiai magyar iskolák tehetséges diákjainak sikeres pályamunkáiból, a diáktudományosság, a közéleti véleményformálás és a képzőművészeti alkotómunka területéről.

   A kiadvány megjelenését a Mentor Felvidéki Tehetségsegítő Tanács, a Mentor TT szorgalmazta, melynek célja főleg a kognitív tehetségek (munkájuk a megismerésen – és tegyük hozzá: kutatáson – alapul) kibontakoztatása mellett az elért eredményeiknek a bemutatása. A tudományok felé kacsingató tanulók is szerepelnek a nyilvánosság előtt egy-egy előadással vagy egyéb alkotásukkal, ám nem színpadra, nem a nagyközönség számára dolgoznak. Előadásaik elhangzanak ugyan egy-egy szakmai rendezvényen, de a továbbiakban ritkán hallunk róluk. A Mentor TT éppen ezért tartja fontosnak, hogy legalább egy válogatás szintjén megörökítse kutatásaikat.

   Társadalmunkban, környezetünkben részben az elanyagiasodás, a kényelmi szempontok előtérbe helyezése, másrészt a szociális feszültségek erősödése, valamint az értékek devalvációja ellenére vannak kis- és nagydiákok, a felnőttség határán álló fiatalok, akik kíváncsiak, érdeklődőek, nyitottak a világra, akik ügyesek és találékonyak, képesek elmélyült és kitartó vizsgálódásra. 

   A Talentum 2-ben szereplő diákmunkák sokfélék: bemutatják az iskolai szakkörök, tehetségműhelyek, tehetségtáborok termését, a hazai és az anyaországi diákkonferenciák, versenyek, pályázatok hozadékát, amelyeket hol a precíz vizsgálódás, hol az érzelmi telítettség jellemez, vagy a megismerés vágya, a beleélés, az ihletettség hozott felszínre, s mely az őszinteség és az elismerés hangján szól. A diákalkotók között vannak, akik az értékek őrzői és továbbéltetői, s vannak, akik már elhivatottjai a tudománynak, a mívességnek, a felelősen kimondott szónak. 

   A válogatás 16 pályamunkát, egy programozó és két képzőművészeti tehetségműhely alkotásait, illetve munkájuk azon eredményeit mutatja be, melyeket a diákok az elmúlt három év során hoztak létre. Terjedelmi okok miatt lehetetlen a Talentum 2-ben szereplő összes munkát bemutatni, de néhánynak a tartalma mégis ide kívánkozik, mert szerzőikre, ha csak valami végzetes akadály nem gördül az útjukba, már most a felvidéki magyar tudományosság letéteményeseiként tekinthetünk.

   Sághy Péter Dunaszerdahelyről indult, napjainkban kémia szakos hallgató a skót Edinburghi Egyetemen, de Budapesten is kutat, főleg fémorganikus kémiával foglalkozik. Ez nagyrészt új katalizátorok fejlesztését, és környezetbarát műanyagok előállítását jelenti, de foglalkozik a vegyi fegyverek ellen használható anyagok megtalálásával is. Dolgozatában betekintést nyújt a kémia csodálatos világába.

   Gergely Lajos, a komáromi Selye János Gimnázium diákja Gilbert-szindróma (banális betegség genetikai alappal) című dolgozatában egy genetikai betegség előfordulásának vizsgálatait foglalta össze, melyet a Komáromi járásban végeztek.

   Henzel Dániel, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont diákja még a búcsi Katona Mihály Alapiskola diákjaként kezdte meteorológiai megfigyeléseit. Dolgozatában a viharhoz kapcsolódó légköri jelenségek kialakulását írja le. Részletesen foglalkozik a szülőfalujában és környékén a tornádók kialakulásával.

   Mészáros Zsuzsanna egyetemi hallgató, még a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium diákjaként foglalkozott Zselíz és környékének  felszín alatti vizeivel. A vizsgált területen mélyfúrásokat végeztek – termálvizet kerestek. Dolgozatában ezeknek a furatoknak az áldatlan sorsával foglalkozik.

   Turrisi Emanuel, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola diákja a környezetünkre veszélyes dolgokra hívja fel a figyelmet a Világító kékrák vagy márványrák? c. dolgozatában. Az akváriumban tenyésztett rákok tulajdonságait maguk a szakboltokban dolgozó elárusítók sem ismerik, de a figyelmes diák ezt észrevette, s figyelmeztet, a márványrák az élővizekbe kerülve jelentős környezeti veszélyt jelent.

   A további dolgozatok foglalkoznak az Ómagyar Mária-siralom megtalálójának (a hungarológia atyjának tartott) Gragger Róbert felvidéki családi kötődéseivel (Tirinda Eszter), Rácz Norbert karate edző életével (Molnár Orsolya), a hetényi kitelepítések és deportálások történetével (Rancsó Dorottya), ez utóbbi témáról olvashatunk egy család sorsát nyomon követve a szerző dédapjának naplója által (Sántha Norbert). Strešňák Adél a szenci Stiftről szóló dolgozatában amelyben 1762-ben a Collegium Oeconomicum székelt, mely az első felsőbb szintű közigazgatási tanintézmény Magyarországon.

   Megismerkedhetünk még a kassai Talentum Programozóműhely munkájával és eredményeivel, a búcsi iskola Madárles táborával, a Kincskeresőkön szereplő vágsellyei diákok nagyszülőktől eltanult gyermekjátékaival, a pelsőci iskola tanulói által ízelítőt kapunk a gömöri mondavilágból és elolvashatjuk a különféle versenyeken díjnyertes diákok esszéit, hosszabb-rövidebb eszmefuttatásait. Végül betekintést nyerhetünk a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskolában, illetve a tornai Fecsó Pál Polgári Társulás képzőművészeti tehetségműhelyek munkájába, és gyönyörködhetünk a műhelyekből kikerülő alkotásokban.

   A kutatásokra épülő dolgozatok megértését képek, grafikonok és szemléltető ábrák segítik. A szerzőkről szóló adatok mellett az iskola megnevezése, a verseny, ill. egyéb bemutatkozási alkalmak és a diákokat szakmailag segítő pedagógusok és mentorok neve is szerepel.

   A kiadványt szerkesztette: Pék László és Szanyi Mária, nyomdai előkészítés: Mészáros Angelika – MAARTGRAFIK, Bős, nyomta: Micropix Kft. Hidaskürt, megjelenését a Bethlen Gábor Alap támogatta.

   Az itt közreadott munkákat ajánljuk mindazon tanárok és mentorok figyelmébe, akik szívesen vonnának be diákokat munkájuk bűvkörébe, de még nem találták meg a motiváció kellő módját. Ajánljuk bátorításként diákoknak, akikben érlelődik az elköteleződés valamely képességterületük kibontakoztatására, hogy ne féljenek belevágni, mert „aki érdeklődik, az tanulni, tudni akar, s el is éri célját, ha győzi akarattal, türelemmel”.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  69/84 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat