logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  4/85 >>

Zsigárdiak „Határtalanul!“ a Muravidéken

31.8.2023 21:31 | Žiaček Adrianna

   A „Határtalanul! - A Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerése" elnevezésű program keretein belül kis csapatunk – 10 tanuló és egy pedagógus - négy felejthetetlen napot töltött Szlovéniában.

   Május 22-én (hétfőn) 7:00 órakor a gyerekek búcsút intettek szüleiknek és elindultunk Muravidékre, négynapos tanulmányi kirándulásra. Komáromban csatlakozott hozzánk az Eötvös utcai Alapiskola harminc tanulója és három pedagógusa. A buszban remek hangulat uralkodott, jó kedvünket pedig fokozta, hogy az esős napok után hétágra sütött a nap.

   Tanulmányi utunk első állomása Lendva volt, ahol idegenvezetőnk bemutatta a Makovecz stílusban épült szemet gyönyörködtető színházat, melynek előterében egy fából készült időgép áll, ami víz segítségével határozza meg az időt és dátumot. Meglátogattuk az impozáns zsinagógát és a színpompás esernyő múzeumot, mely az Osztrák-Magyar Monarchia első ernyőgyárának állít emléket. A Bánffy-központban egy tartalmas előadáson betekintést nyertünk a szlovéniai magyarok kulturális és társadalmi életébe, majd lekísértek bennünket a pincébe, ahol különleges, magyar és szkíta motívumokkal díszített kerámia tárgyakat néztünk meg. Az Esterházy-család által építtetett Szent Katalin plébániatemplom padjaiban csendben imádkoztunk, és leróttuk tiszteletünket Szent István szobra előtt. A Lendvai várban tárlatvezetésen és dokumentumfilm-vetítésen vettünk részt. A „tanulás“ után jól esett felüdülni Lendva város cukrászdájában, ahol egy gombóc fagyi 2-3 gombóc nagyságú fagylaltnak felelt meg. Fagyizás után 260 lépcsőfokon felsétáltunk a Vinárium kilátóba, innen festői kilátás nyílt Szlovéniára, Magyarországra, Ausztriára és Horvátországra.

   A 2. napon a Lendvai Általános Iskolában fogadtak bennünket. Az igazgatónő mesélt az iskola életéről, a kétnyelvű oktatásról, a szakköri tevékenységről, a tanulmányi kirándulásokról, átlapoztuk a kétnyelvű tankönyveket. A közös fényképezkedés után Dobronakba utaztunk, az egzotikus növényekből, pálmákból, páfrányokból, csobogókból és vízesésekből álló trópusi kertbe, azaz trópusi dzsungelbe és orchideafarmra, ahol gyönyörködtünk a meseszép virágokban. Délután a Bakonaki-tónál fekvő erdőben tettünk egy kellemes sétát, feltöltődtünk energiával, gyógyerejű forrásvízzel oltottuk szomjunkat, mert a dobronaki erdő és kápolna zarándokhelyként működik, gyógyító energiákkal rendelkezik. A dobronaki Györgyházban a hangszeres bemutatón megszólaltattuk a számunkra eddig kevésbé ismert népi hangszereket, a tilinkót, a kobozt és az ütőgardont. Bőséges és ízletes vacsoránkat a dobronaki vendéglőben fogyasztottuk el.

   A 3. napon Szlovénia fővárosába, a mediterrán hangulatú Ljubljanába kirándultunk. Idegenvezetőnkkel csoportosan, utána pedig egyénileg fedeztük fel a folyóparti sétányokat, hidakat, az autómentes romantikus utcácskákat, szemet gyönyörködtető épületeket. Következő megállónk Szlovénia legrégebbi városa, Ptuj volt, a várkastélyban a hangszerkiállítás nyerte el tetszésünket, ugyanis a hangszereket mi is megszólaltathattuk. Megnéztük a gazdag fegyvergyűjteményt és a farsangi álarcokat.

   A negyedik napon elbúcsúztunk gyertyánosi szállásadóinktól és Muraszombat felé vettük az irányt. A Szapáry-kastély termeit, parkját barangoltuk be, idegenvezetőnk kérdéseket, feladatsort állított össze, melyekre 4-5 fős csoportokban maguk a tanulók keresték meg a kiállítótermekben a helyes választ. A versenyben a zsigárdi tanulók mindkét csapata az 1. helyen végzett.

   Köszönjük a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének a szervezést, és hogy iskolánk tanulóinak lehetősége adódott erre a csodálatos tanulmányi kirándulásra!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  4/85 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat