logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  35/85 >>

Zsigárd új intézménnyel gazdagodott

29.10.2021 12:07 | Szabó Frigyes

   Az alkalomhoz méltón, ünnepélyes keretek között adták át 2021. szeptember 1-én a falu legújabb oktató-nevelő intézményét, a 12 férőhelyes, új bölcsődét. A bölcsőde a református templom udvarán, a régi egyházi iskola helyén épült fel a Magyar Állam Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében. A minden igénynek és előírásnak megfelelő intézmény összértéke 205 952 Euró.

   A bölcsőde átadását megelőzően ünnepi istentiszteletre került sor, amelyen Nt. Erdélyi Pál, beszolgáló lelkész köszöntötte a résztvevőket. A vendégek között több egyházi és állami méltóságokat üdvözöltek, többek között Ft. Géresi Róbert püspök urat és kíséretét, az Egységes Református Egyház képviseletében, Dr. Szénási Szilárd esperest, Komárom Egyházmegye küldöttségének élén, továbbá Dr. Gerzsa István kormánybiztost, valamint Jankovics Gyulát, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosát. Az eseményt jelenlétével megtisztelte még Fekete Irén, a SZMPSZ elnöke és Mézes Rudolf, a SZMSZSZ elnöke is. A templomban helyet foglaltak a szomszédos települések polgármesterei, a községi önkormányzat tagjai és az iskola pedagógusai is.

   Igét Ft. Rákos Lóránt püspök helyettes hirdetett. Kiemelte, hogy amikor a világi erő és az istehit egyfelé tekint az ég felé, annak eredménye van. Amikor az emberi ész, erő és szándék találkozik, ilyen épületek emeltetnek. Megmaradásunkhoz nemzeti összefogásra, tisztánlátásra van szükségünk – hangsúlyozta.

   Dr. Gerzsa István kormánybiztos az 5 éve tartó Kárpát-medencei Iskola és Óvodafelújítási Program eredményeiről, annak jelentőségéről szólt. Kiemelte, hogy egy ilyen létesítmény megépítése és fenntartása a zsigárdiak életerejét bizonyítja. A magyar bölcsőde, óvoda és iskola működtetése a magyar nemzet szolgálatát is jelenti.

   Fekete Irén felszólalásában a szeretet, a hit és a tapasztalat egységének jelentőségéről beszélt, majd arról szólt, hogy mennyire eredményes lehet, ha a jó érdekében összefog egy közösség.

   A felszólalásokat követően Erdélyi Pál lelkész ismertette a bölcsőde felépítésének történetét az ötlet megszületésétől kezdve a mai napi átadásig. Először a helyi református egyházközség 2016-ban hozott döntését említette, mint a projektbe való bekapcsolódás kezdetét, majd Baranyay Alajos, egyházi gondnok és Nt. Iván István tiszteletes szervezőmunkáját, és Nt. Fazekas László püspök úr hozzáállását méltatta. Szólt a 2018. 2. 19-én hozott presbiteri döntésről, egy lelki- és pedagógiai központ létrehozásáról. Kiemelte a tervező, Blanka Radova és a kivitelező, Magyar Attila vállalkozó és szakembereinek munkáját. A 2019 októberében elkezdett munkálatok 2021 júniusában az épület használatba vételével fejeződtek be.

   Nt. Erdéyi Pál a magyar összetartozás jelképeként említette a bölcsődét, ahol a legkisebbeket biztonságban, hitben és magyar nyelven taníttatjuk. Az ünnepi istentisztelet végén a helyi református egyházközség nevében emléklapok és ajándékok átadásával köszönte meg mindazok támogatását, munkáját, anyagi vagy erkölcsi hozzájárulását, akik a Vágsellyei járás és a szélesebb vidék egyetlen magyar nyelvű bölcsődéjének létrehozásában részt vállaltak. Az istentisztelet a Himnusz eléneklésével ért véget.

   Az átadást jelképező szalag átvágására a bölcsőde bejáratánál került sor.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  35/85 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat