logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  36/85 >>

Élet tölti be az Életke Óvodát

27.10.2021 14:40

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program a Felvidéken 33 új óvoda felépítését és 132 nevelési intézmény felújítását jelenti. Ez a különböző képzésekkel, a Ringató, cseperedő programok támogatásával, az óvodák felszerelésével együtt közel 14 milliárd forintot jelent Magyarország költségvetéséből. Szűkebb vidékünkön az elmúlt hetekben két ilyen intézményt adtak át.

2021. augusztus 23-án adták át rendeltetésének a vágfarkasdi református templom udvarában felépült Életke Óvodát. 

    A község legújabb intézményének ünnepélyes átadása a templomban kezdődött, ahol Erdélyi Pál lelkipásztor köszöntése után Géresi Róbert püspök szólt az egybegyűltekhez. Többek között elmondta: „Mi is Isten kegyelméből egy olyan negyven évig tartó időszakot éltünk túl, amely pusztított és rombolt bennünket, és mégis lehetőséget kaptunk Istentől arra, hogy építsünk, hogy újrakezdjünk, hogy elkezdjünk valamit, ami meghatároz bennünket, ami fontos számunkra. Isten megadta a lehetőséget, és azt is, hogy a vágfarkasdi gyülekezet igent mondjon rá. 

   Az igehirdetés után Grezsa István miniszteri biztos beszélt az óvodafejlesztési programról, hangsúlyozva, hogy mindig nagy jelentőséggel bír, ha a templom közelében felépített óvodát avatnak, hiszen mindkét intézmény hasonló lelki értékeket képvisel. Grezsa István napjaink csodáiról is szólt, az egymás után megnyíló felvidéki református magyar óvodák történetéről. Elmondta, hogy önmagában az is csoda, hogy a két vesztes világháború és az elmúlt 100 év történései után ma arról beszélhetünk, hogy a magyar nemzet hitben, lélekben, gazdaságilag is megerősödött, és ha egyesíteni tudjuk a Kárpát-medencei magyarságot, akkor a sikeres és erős európai nemzetek sorába fogunk tartozni. 

   Ezt követően Erdélyi Pál az Életke óvoda létrejöttének körülményeit ismertette.  A presbitérium 2018 tavaszán szavazta meg egyhangúlag a projektet, melynek megvalósítására a templom mellett lévő egykori, régi iskola objektumát és udvarát szemelte ki. A három óvodai csoport befogadására alkalmas, 930 ezer eurós költséggel felépült óvodát Csémy Olivér építészmérnök és fia, Csémy Krisztián tervei alapján Szabó László vállalkozó és cége építette fel. Az óvoda 2021 szeptemberétől fogadja a kicsiket. Az udvar parkosítása egy helyi vállalkozó, Ondrušek Ferenc, a játszótér pedig a képviselőtestület ajándéka.

   Erdélyi Anita lelkipásztor az Életke óvoda szellemiségéről elmondta, hogy ez az óvoda egy végvár, mely a felvidéki magyarság bölcsője és megtartó eszköze, ahol a keresztyén értékek a fontosak. Az Életke az anyaország, a határon túli és a helyi magyarság összefogásának eredménye.

   Az ünnepi beszédek után az ajándékok átadása következett, majd az új óvoda teraszán a kicsik műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.

   Grezsa István miniszteri biztos, Géresi Róbert püspök, Pál Melinda igazgatónő, Erdélyi Anita és Erdélyi Pál helyi lelkipásztorok, valamint Restár János polgármester a szalag átvágásával adták át rendeltetésének az Életke óvodát.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  36/85 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat