logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
+
+
<<  12/83 >>

Felvidéki rovásírásos emlékek 50. rész

18.4.2019 19:13 | Friedrich Klára

   Tisztelt Olvasók!

   Elérkeztünk a felvidéki rovásemlékeket bemutató sorozatunk befejező, 50. részéhez. De nem búcsúzom, mert az újság szerkesztője, Szabó Frigyes megkért a folytatásra. Itt szeretném megköszönni az Önök eddigi figyelmét, Szabó Frigyesnek pedig, hogy a tartalmas, ötletgazdag, életünk minden fontos területét érintő Terra Hírújságban helyet adott a rovásírásnak.

   Köszönöm Szabó Krisztiánnak és Trepák Tamásnak a rovásírás sorozat igényes, szép megjelenítését.

 

Bobula Ida

 

   A folytatás egy „Rovásírás Iskola” lesz, melyet iskolásoknak a 3. osztály elvégzése után ajánlok, felső korhatár nincs.

   A történelmi részből egy fontos személyiség kimaradt, így vele szeretném lezárni a sorozatot. Bobula Idáról van szó, aki 1900-ban született Budapesten, felvidéki magyar és lengyel eredetű családból. Nagyapja és édesapja (idősebb és ifjabb Bobula János) elismert építészek, tervezők, folyóirat alapítók voltak. Többek között Gerencséren és Liptóújváron éltek.

   Bobula Ida egyik leveléből idézek: „1919. Még otthon voltunk, együtt a felvidéki házunkban, amit apám épített a Vág völgyének egy kiugró sziklájára. Az a ház megfagyott zene volt, egy építész ihletett alkotása a szerelmes asszonya számára: Saskő. De körülöttünk felfordult a világ, az első világháború elveszett, bejöttek a csehek…”

   A trianoni országcsonkítás után Bobula Ida édesapja önkéntes csapatot szervezett „komoly lengyel segítséggel a Felvidék visszaszerzésére. A magyar kormány ezt hallgatólag jóváhagyta. De a kormányzat változott, és az új kormány az akció leszerelését követelte. Apám 52 éves korában agyvérzésben meghalt.” (1922-ben.)

   Bobula Ida részt vett a Felvidéki Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesületének szervezésében. 1924-ben Summa cum laude (’Legnagyobb dicsérettel’) doktorált a Pázmány Péter Tudományegyetemen történettudományból.

   1926-ban Klebelsberg Kunó kinevezte a Vallás és Közoktatási Minisztériumba az egyetemi leányinternátusok előadójává. 1939-1945 között a debreceni Tisza István Tudományegyetemen tanított. 

   1947-ben a kommunizmus miatt távozni kényszerült Magyarországról, de hazája elismertetéséért addig végzett munkáját Amerikában is folytatta. Műveiben a rovásírás fontosságáról is megemlékezett. Történészként már Magyarországon is találkozott a sumir-magyar nyelvrokonság felvetésével, ezt alaposan az Egyesült Államokban dolgozta ki. Emiatt a történettudomány és a nyelvészet néhány képviselője bírálta.

   Bobula Ida Amerikában hunyt el, a dél-karolinai Gaffney-ban, 1981-ben.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  12/83 >>Támogatók – Partnerek


Menü
+
+
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ