logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
+
+
<<  14/84 >>

Felvidéki rovásírásos emlékek 49. rész

22.3.2019 09:30 | Friedrich Klára

   A rovásírás terjesztésének úttörői a Felvidéken

   Dr. Patassy Sándor (1965) dunaszerdahelyi tanár, grafikus, honlapszerkesztő, rovásírás-oktató. A rovásírást a kétezres évek derekától kezdve használja munkáiban, a közterületeken is megjelenítve a rovást térkövekből kirakott feliraton, cégtáblákon, étlapokon, díszítéseken, autófeliratokon, plakátokon, óriásplakátokon, egyéb nyomdai termékeken, emléktáblákon, stb. 2012-től foglalkozik a rovásírás oktatásával, tanítványai rendszeres résztvevői a felvidéki vetélkedőknek. Fenntartója, egyik alapítója és szerkesztője a 2016-ban indult Felvidéki Rovók honlapnak, mely a www.felvidekirovok.hu, ill. a www.felvidekirovok.sk hivatkozásokon érhető el.

   Dr. Salgó Gabriella (1984) érsekújvári tanárnő, rovásírás oktató. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem végzős hallgatójaként, a legelső szakdolgozatot ő készítette a rovásírásról: Rovásírás a szabadidős tevékenységben címmel. A Szakács Gábor által szervezett Kárpát-medencei Rovásírás Versenyekre jól felkészített, sikeres tanítványokat hozott a Felvidékről. 2018-ban a Budapesti Versenyen is a legjobb eredményt érték el. Forrai Sándor rovásírás kiállítását több helyszínen is (Udvard, Naszvad, Szímő, Nyitra) bemutatta. Ötletes játékot tervezett fakockákból nemzeti írásunk gyakorlására.

   Reviczky Társulás: A felvidéki  magyar műveltség megőrzésében nagy szerepe van az 1997-ben alapított lévai Reviczky Társulásnak, ezen belül a Léva és vidéke Helytörténeti Szakosztálynak. Értékes és nagy kutatómunkát igénylő történelmi előadássorozatuk csaknem elérte a 100. előadást.  A Reviczky Társulás elnöke Wirth Jenő mérnök, a társuláson belül a Léva és vidéke Helytörténeti Szakosztály vezetője Müller Péter mérnök. Előadóik között gyakran szerepel Novák Margaréta  régész-történész, a lévai Barsi Múzeum köztiszteletben álló munkatársa.  


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  14/84 >>Támogatók – Partnerek


Menü
+
+
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ