logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  180/201 >>

Emlékműavatás Hidaskürtön

19.7.2017 14:53 | JUDr. Rózsár Tibor

   2016 elején az egyik munkaértekezleten Szabó Dénes, a község képviselő-testületének tagja (a helyi CSEMADOK alapszervezet elnöke) emlékeztetett arra, hogy 2017-ben lesz a község lakosai kitelepítésének és deportálásának 70. évfordulója, és  javasolta, egy „emléknap”  megszervezését ebből az alkalomból.

   Mivel Hidaskürtön ezidáig nem volt sem emlékmű, sem másféle alkotás, melyet ennek a háború utáni szomorú eseménynek szenteltek volna, ezért a polgármester egy emlékmű elkészítésére és méltó helyen történő felállítására tett javaslatot. Szó szót követett, majd megkezdődtek az előkészítő munkálatok. A község képviselő-testülete a 2017-es évi költségvetésében elkülönített egy bizonyos összeget erre az eseményre. Szobrászokat, kőfaragókat, művészeket szólítottunk meg, hogy tegyék meg javaslatukat az emlékművet illetően. A nyolc megszólított alkotó közül a  legjobb ajánlatot és tervezetet egy fiatal besztercebányai kőfaragó, Snopko Kamil úr nyújtott be. Írásban fordultunk azokhoz a magyarországi községekhez, ahova a lakosainkat kitelepítették, és együttműködésre kértük fel őket. Főleg adatgyűjtésről volt szó – a kitelepített családok nevét, adatait kértük. Elintéztük a szükséges jóváhagyásokat, engedélyeket, és 2017 elején elkezdődtek a munkák. A templom körül elvégeztük a járdák felújítását, felállítottuk az emlékművet és megszépítettük a környékét. Elkészült a műsortervezet, elküldtük a meghívókat, és igyekeztünk minél jobban előkészíteni az emléknapot – az emlékmű ünnepélyes leleplezését, amelyre 2017. május 27-énkerült sor.

   A vendégek és az emlékezők közt volt Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Kiss Balázs, magyarország pozsonyi nagykövetségének titkára, Berényi József, Nagyszombat megye elnökhelyettese, Juhos Ferenc, a Galántai Járási Hivatal elöljárója, Cservenka Sándor János, a hidaskürti magán szakközépiskola alapítója, továbbá a környék településeinek polgármesterei, Bikal község polgármestere, a kitelepítést átélt élő személyek - élükön Galambos Dini – bácsival Bikalról.

   A megemlékezés szentmisével kezdődött, melyet Dr. Szlávik Antal plébános úr celebrált a helyi római katolokus templombam. A szentmise után a jelenlévők átvonultak az emlékműhöz, ahol Cservenka Mária előadásában meghalgatták Lovag Erdős Anna Egy marék földet ímű versét. Ezt követően Hidaskürt polgármestere, Dr. Rózsár Tibor Galambos Dini – bácsival közösen leleplezték az emlékművet. A leleplezett emlékmű előtt Dr.Szili Katalin, Berényi József  és Dr. Klabuzai Andrea mondtak ünnepi beszédet, majd az emlékezés koszorúit helyezték el a jelenlévők.

   Az emlékműtől a vendégek átvonultak a helyi kultúrházba, ahol az alapiskola diákjai egy megtörtént kitelepített család történetét adták elő egy színpadi feldolgozás. A vendégeket, frissítővel és finomságokkal vártuk az előadás után. A megemlékezést vacsora zárta, amelyet a  meghívott vendégek tiszteletére készítettek a helyi vendéglőben.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  180/201 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat