logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  163/183 >>

Felvidéki rovásírásos emlékek 29. rész

19.7.2017 14:51 | Friedrich Klára

Cseh történész tudósítása kun jelekről, XIII. század

   Fischer Károly Antal 1889-ben  megjelent könyvéből megtudjuk, hogy Bohuslav Balbin(us) cseh jezsuita szerzetes és történész a XVII. században írta a következőket: 1253-ban Béla magyar király kun katonákkal egész  Morvaországot feldúlta s Evanczicium (mezőváros a brünni járásban, ma Ivancice) és az oslaváni zárda közelében egy keresztény templomban „a kunok igen számos sírjai és saját betűikkel metszett sírkövei láthatók, mely kövekkel az egyház (templom) földje csaknem egészen borítva van, mint magam láttam.”

   Fischer cseh egyháztörténészekkel, régiséggyűjtőkkel felvette a kapcsolatot, de már semmit nem találtak. Pedig Balbinus komoly forrásnak számít, egyháztörténeti művekben szerepel, tehát a sírok léteztek, csak felszámolták őket.

Nikolsburgi Ábécé, XV. század

   Jakubovich Emil, a Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárának igazgatója 1933-ban, a Dietrichstein hercegek könyvtárának árverezésekor vásárolta meg a Nikolsburgi Ábécé néven ismert rovásemlékünket. Jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár tulajdona. Nikolsburgot ma Mikulovnak nevezik, régi magyar neve Miklósvár.  Mátyás király is birtokolta. Csehországban, Brünntől 50 km - re délre fekszik, az igen jelentős, 25-30 ezer éves leleteket tartalmazó őskori lelőhely, Dolni Vestonice közelében. Jakubovich 1935-ben megjelent,  A székely rovásírás legrégibb ábécéi című munkájából megtudjuk, hogy a betűsort hordozó pergamenlapot Bartholomeus Anglicus  XIII. századi angol minorita De proprietatibus rerum című művének egy 1483-ban kiadott,  gazdagon  díszített nyomtatott példányának  hátsó borítója elé kötötték be. (Minoriták: a Szent Ferenc Rend egyik ága, a „kisebb testvérek”). Mandics György rovásírás kutató szerint a rovás betűket Nyújtódi Székely Miklós, későbbi zágrábi esperes, a latin betűs hangértékeket pedig Janus Pannonius írta.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  163/183 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat