logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  98/110 >>

Figyelem!

19.7.2017 15:28 | Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd

   A Társadalombiztosító (továbbiakban mint a mindennapi nyelvhasználatban általában emlegetett „Szociális biztosító”) felé keletkezett elmaradások követelésével kapcsolatban gyakran hallhattunk a biztosítottak panaszairól, melyek sok esetben a több évig elhúzódó végrehajtásról, a késedelmi kamatok indokolatlan halmozásáról vagy éppen a Szociális biztosító későn érkező fizetési felszólításairól szóltak. A követelések behajtásában keletkezett rugalmatlanságoknak sokszor érthető, bár sokkal kevésbé elfogadható okai voltak, hiszen a Szociális biztosító évi 300 ezer darab, a biztosítási díjak, büntetések vagy késedelmi kamatok behajtásáról szóló határozatát valóban nem volt egyszerű végrehajtani, miközben a törvényes szabályozás nem zárta ki akár az elmarasztaló határozatok halmozását sem egy azon biztosított személy iránt. A Tt. 461/2003. számú, a társadalombiztosításról szóló törvény 2017. július 1-től hatályos módosítása rendszerszerű változásokat hoz a Szociális biztosító követeléseinek behajtásában, melyek a törvényhozók véleménye szerint gyorsabbá, de főként olcsóbbá teszik a biztosító követeléseinek behajtását. Hiszem, hogy olvasóink körében vannak, akik ellenkezőleg, éppen negatív tapasztalattal rendelkeznek a Szociális biztosító követeléseinek elhamarkodott behajtását illetően, ezen olvasóinkat fokozott figyelemre intek a szünidő beköszöntével érkezett változásokra.  

   A társadalombiztosításról szóló törvény 2017. július 1-től hatályos módosítása a szintén július 1- vel hatályos Tt. 233/1995. számú, a bírósági végrehajtókról és a végrehajtói tevékenységről szóló törvény (Végrehajtói rendtartás) jelentős változásával együtt érkezik. Miközben eddig a Szociális biztosító elmarasztaló határozatai is a többi végrehajtói végzéssel, pl. bírósági határozatokkal vagy fizetési meghagyásokkal, együtt a kirendelt végrehajtók közbenjárásával és segítségével kerültek végrehajtásra, úgy július 1-től ezeket a határozatokat a Szociális biztosító önállóan fogja végrehajtani. Az elvárások szerint így a kötelezettek számára egyrészt csökkenek a végrehajtók díjazásával kapcsolatos jelentős többletköltségek, másrészt viszont a módosított végrehajtás lehetséges törvényes eszközei és módszerei már előre kivetítik a biztosító által végzett végrehajtások gyors menetét és a követelések akár észrevétlen levonását is a bérünkből vagy a bankszámlánkról, ha nem reagálunk időben.  

   A módszereket illetően a módosított törvény három lehetőséget kínál: a Szociális biztosító behajthatja a követelését a kötelezett béréből történt levonás útján, a szociális juttatásaiból történt levonás útján, vagy kiutalhatja a követelését a kötelezett bankszámlájáról történt levonás céljából. Természetes személyeknél a Szociális biztosító mindhárom lehetőséggel élhet. Ebben az esetben a törvény fenntartja a biztosító választási jogát a módszerek meghatározásában, sőt egy személlyel szemben akár több módszer halmozását is engedélyezi. Jogi személyeknél a bérezés, valamint a szociális juttatás hiányában a követelés kiutalása az egyedüli módja a követelés bankszámláról történt levonására. Fontos megjegyezni, hogy a végrehajtás a Szociális biztosító elmarasztaló határozata alapján kezdődik, melyben foglaltatott kötelezettséget a kötelezett a határozatban megadott határidőn belül nem teljesített. A követelés behajtásának megkezdéséről a biztosító ugyan kiad egy másik határozatot, viszont a behajtás megkezdéséről minket külön nem értesít. A gyakorlatban tehát előfordulhat, hogy ha a biztosító határozata alapján nem teljesítettük kötelezettségünket a megadott határidőben, legközelebb már csak a munkaadónknál vagy a bankunknál szembesülünk nem csak a behajtás megkezdésével, de az elmaradt határozat tényleges végrehajtásával is. Ebben az esetben a határozat végrehajtásának megkezdéséről önmagában ugyan kapunk mi is egy nevünkre szóló értesítést, mely ellen a törvényben meghatározott okokra hivatkozva még 15 napig fellebbezhetünk, viszont a munkaadónak vagy a banknak kézbesített, a végrehajtás megkezdéséről szóló értesítést már nem tudjuk megelőzni. A fellebbezésünk elbírálásáig, nevezetesen a végrehajtói meghagyás kiadásáig és kézbesítéséig ugyan nem történhet meg a tartozás tényleges levonása, viszont a munkaadónak vagy a banknak kiküldött értesítés létezését érdemes szem előtt tartani, amennyiben nem szeretnénk, hogy a munkaadónk bérszámfejtési osztálya, vagy akár a bankunk tudomást szerezzen egy véletlenül elfelejtett kötelezettségünk teljesítésről.

   Mivel a módosított törvény a kötelezett számára legalább lehetővé teszi a követelés behajtásának halasztását, esetleg a követelés részletekben történő törlesztését, a nyári törvénymódosítás ösztönző erővel hasson ránk a Szociális biztosítóval történt aktívabb kommunikációra, a biztosítótól érkezett postai küldemények maradéktalan és precíz átvételére, valamint a Szociális biztosító azonnali értesítésére, amennyiben rendezni szeretnénk a biztosító iránti kötelezettségünket.  

Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  98/110 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat