logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  101/119 >>

Csontritkulás-osteoporózis

18.10.2017 16:44 | MUDr. Czellárik Mária

   A csont ereje a csont alakjától, méretétől és sűrűségétől függ. A csontsűrűséget egyrészt a csont ásványi anyag tartalma (főleg kalcium és foszfát), másrészt szerves anyag tartalma (pl. kollagénrostok) határozza meg.A csontritkulás nem befolyásolja a csontok alakját és méretét, a csontsűrűség viszont fokozatosan csökken az ásványi anyagok és a szerves alkotórészek arányos csökkenése miatt.

   Nagyon fontos tudni, hogy az élő csont folyamatos átépülésben van. A képződő új csontszövet mellett a régi folyamatosan lebomlik, ami kb. 2-3 hónap alatt egy fiatal felnőtt teljes csontozatának megújulásához vezet. Gyerekkorban a csontképzés gyorsabb, mint a csontbontás, ezért a csonttömeg növekszik, amely a 30-as életévekre eléri a maximumát. Ezután (hacsak az egyén nem kimondottan aktív fizikailag) már lassan kevesebb új csont keletkezik, mint amennyi lebomlik.

   A csontritkulás kockázata nagymértékben függ attól, hogy 35 éves korig mekkora csonttömegre tett szert az egyén és milyen gyorsan kezdődik a el a csonttömeg lebontása. Nagy csonttömegnél kevésbé valószínű az időskori csontvesztés- az oszteoporózis kialakulása.

   Az egészséges csontképzéshez elegendő D-vitaminra és kalciumra van szükség a táplálékban. A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium bélből való felszívásához, maga a kalcium a csont alkotórésze és serkenti a csontképzést. A D-vitamin és a kalcium hiányos bevitele növeli az oszteoporózis kockázatát.

   Az osteoporozis kialakulásának veszélye nagyobb a nőknél, mint a férfiaknál, mert  a nőknek eleve kisebb a maximális csonttömege, tovább élnek és a változókori életéveik után a csontképzést serkentő nemi hormonok szintje a nőknél nagymértékben csökken. 75. év felett azonban az oszteoporózis ugyanolyan gyakori a férfiaknál mint a nőknél.

   A növekvő életkorral a csonttömeg csökken és nagyobb az oszteoporózis kialakulásának valószínűsége.

  Megfigyelt tény, hogy az oszteoporózis családi halmozódást mutat. Ha szüleink vagy testvéreink közül van, aki csontritkulásban szenved, a mi kockázatunk  is magasabb, különösen akkor, ha az oszteoporózis törésekkelis társult.

   A vékony testalkatú vagy alacsony egyének csontritkulás-kockázata is nagyobb, mert kisebb a kiindulási csonttömegük.

   A dohányzás szerepe az oszteoporózis kialakulásában nem teljesen világos. Úgy tűnik, a dohányzás gyengíti a csontokat, talán az ösztrogéntermelés visszafogásával vagy a kalciumfelszívódás csökkentése következtében.

   Minél több nemi hormonnal találkozott az egyén csontozata és mennél tovább, annál kisebb az oszteoporózis veszélye. Nőknél csökkenti a kockázatot a korai első menstruáció, a szabályos női ciklusok és a késői menopauza. Az oszteoporózis esélyét növeli a menopauza előtti petefészek-eltávolítás.Fokozott kockázatúak az oszteoporózisra azok a férfiak, akiknél a tesztoszteron szint alacsonyabb az átlagosnál.

   Anorexia nervosában (kóros koplalás) vagy bulimiában (kóros nagyevés, utána gyakran hányás) szenvedőknél fokozott az oszteoporózis kockázata. A gyomor jelentős részének műtéti eltávolítása, gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn-betegség) is csökkenthetik a szervezet kalciumfelszívó képességét.

   A szteroid gyógyszerek (pl. prednison, cortison, prednisolon, dexamethason), de egyéb gyógyszerek is, mint az alumíniumtartalmú gyomorsavlekötők, egyes epilepszia elleni gyógyszerek szedése károsíthatja a csontokat. Ha a betegnek ilyen jellegű, hosszú ideig tartó kezelésre van szüksége, akkor fontos, hogy orvosával folyamatosan ellenőrizzék a beteg csontsűrűségét és a  csontvesztést idejében orvosolják.

   Súlyos depressziós betegeknél is fokozódik a csontvesztés.

   A túl sok pajzsmirigyhormon (tiroxin) és mellékpajzsmirigy-hormon (parathormon) szintén csontvesztéshez vezethet.

   A szervezet túlzott folyadékvisszatartását kezelő gyógyszerek- vizelethajtó, vízhajtók, gyakori használata esetén fokozhatják a vesén keresztüli kalciumvesztést, ezáltal csontritkulást okozhatnak. A kalciumvesztés annál nagyobb, minél nagyobb a napi vízhajtó gyógyszer adagja.

   Az emlőrákban szenvedő nők fokozott oszteoporózis kockázattal bírnak, különösen, ha kemoterápiában részesülnek, ha olyan gyógyszereket szednek, melyek gátolják az ösztrogén képződését, vagy ha betegek változókor után vannak.

   A D-vitamin-hiány vagy a kalciumszegény táplálkozás fontos szerepet játszik az oszteoporózis kialakulásában, mivel akadályozza a csontképződést és ezáltal alacsony a csontdenzitás-csontsűrűség.

   Ezért a fizikailag aktív gyerekek (ha megfelelő mennyiségű D-vitamint és kalciumot fogyasztanak) nagyobb csontdenzitásra tesznek szert. Bármilyen mozgásforma hatékony, de az ugrálás és a szökdécselés különösen elősegíti a csontok erősödését.

   Az egész életen át tartó mozgás nagyon fontos, ezzel bármely életkorban növelhető a csonttömeg!

   Kialakult oszteoporózisban viszont óvatosan szabad a mozgásmennyiséggel a szervezetet beterhelni.

   Az üdítőitalok savanyú íze legtöbbször foszforsavval érhető el. A foszforsav önmagában nem okoz kalciumvesztést (és ezáltal csontritkulást), de felerősíti a D-vitamin-hiány, illetve kalciumhiány negatív hatását a csonttömegre.

   Ezért a rendszeres üdítőital-fogyasztók különösen ügyeljenek arra, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot és D vitamint vigyenek be a szervezetükbe.

   Az alkoholizmus az oszteoporózis egyik vezető oka. A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás csökkenti a csontképzést, hátrányosan befolyásolja a kalciumfelszívó képességet és az alkohol vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz.

   Óvjuk csontjainkat, meghosszabítjuk minőséges életünket!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  101/119 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat