logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  91/110 >>

Az interneten vásárolt termékek visszaküldése

19.10.2017 14:51 | Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd

   Az ún. internetes (online) vásárlás egyre inkább életünk szerves részét képezi. Sok esetben időt, pénzt és energiát spórolhatunk, ha a kiszemelt árucikket az üzlethelyiségben, vásáron vagy a piacontörténő vásárlás helyett elektronikus úton választjuk ki, és szerezzük be. A kényelmi és költséghatékonysági szempontok mellett bizonyos termékeknél és szolgáltatásoknál fokozatosan természetessé és a vásárlás egyedüli módjává válik az internetes vásárlás, így például a szállás-foglalásnál, koncertjegyeknél vagy a repülőjegyeknél.

   Valamennyi internetes vásárlás közös nevezője az ún. távollévők között megkötött szerződés, mely internetes vásárlás esetén a kereskedő és a fogyasztó között kerül megkötésre. Tudomásul kell venni, hogy a virtuális vásárlás során megkötött szerződésekhez ugyanazok a jogi következmények fűződnek, mint a hagyományos módon (írásban vagyszóban) létrejött megállapodásokhoz, így az ezekből a szerződésekből keletkezett jogokat és kötelezettségeketa szerződő feleknek egyaránt teljesíteni kell.A gyakorlatban viszonylag elterjedt tényként kezeljük és tudjuk, hogy az interneten megkötött szerződéstől jogszabályi felhatalmazás alapján egyoldalúan visszaléphetünk, a terméket törvényes határidőn belül visszaküldhetjük és követelhetjük a kereskedőtől az általunk kifizetett összeg visszatérítését. Ezt az ún. elállási jogot Szlovákiában a fogyasztók jogairól szóló Európai Parlament és a Tanács 2011/83/EU számú irányelv alapján módosított, a 102/2014 T.t. számú fogyasztóvédelmi törvény határozza meg, a szerződés megkötésétől számított 14 naptári nap terjedelmében. Az elállási jog mint egy visszaküldési garanciaként és kompenzációként szolgál azért, hogy a vásárlás előtt nem volt lehetőségünk a termék megvizsgálására és kipróbálására, és hogy a vásárlás előtt kizárólag az eladó által egyoldalúan meghatározott információkra támaszkodhatunk. Elállás esetén az interneten megkötött szerződés a szerződéskötés napjára visszamenőleg megszűnik, aminek következtében a szerződő felek kötelesek egymásnak visszaszolgáltatni a szerződés megkötésekor megszerzett javakat (a megvásárolt terméket és annak vételárát).

   Valószínűleg sokan abban a hitben élnek, hogy az elállási jogot internetes vásárlás esetén minden esetben gyakorolhatják. Fontos megjegyezni, hogy a 102/2014 T.t. számú fogyasztóvédelmi törvény 7. §, 6. bekezdése egyértelműen megnevezi azokat a kivételeket, melyekre a garantált elállási jog nem vonatkozik. E törvényes rendelkezés értelmében nem élhetünk az elállási jogunkkal például szállás-foglalás, repülőjegy-foglalás, gépjármű-kölcsönzés, ételrendelés vagy koncertjegyek és belépőjegyekvásárlása esetén, amennyiben a teljesítésre vonatkozóan előre meghatározott időpontot vagy határidőt kötöttük ki az eladóval. Online vásárlás esetén megmásíthatatlannak számít továbbá a gyorsan romlandó termékek és olyan termékek vásárlása, melyeket a csomagolás felbontása után higiéniai vagy egészségvédelmi okból nem lehet visszaszolgáltatni. Nem tudjuk továbbá visszaküldeni a fogyasztó személyéhez kötött, illetve a fogyasztó egyedi utasításai alapján készített termékeket sem. Az utóbbi kivétel érdekes lehet például a közkedvelt egyedi ajándéktárgyak, bögrék, pólók vagy fényképek előhívására irányuló online megrendeléseknél, melyeknél általában akkor sem tudunk elállni a szerződéstől, ha szubjektív megítélésünk szerint kifejezetten elégedetlenek vagyunk a termék végső kinézetével. Hanghordozók, CD-k, DVD-k, könyvek, számítógépes szoftverek esetén ügyeljünk arra, hogy azokat az eredeti csomagolásban, felbontatlanul küldjük vissza az eladónak, ellenkező esetben az eladó nem köteles elismerni a szerződéstől való elállásunkat.

   Az online vásárlásnak számos előnye és számos kockázata is van. A virtuális tér határtalan terjedelme miatt fontos, hogy mielőtt elkezdjük az egyes webáruházak és eladók kínálatát mustrálni, előszörkörültekintően ellenőrizzük le az eladó személyét, üzleti feltételeit, esetleg az eladóra hivatkozva keressünk visszaigazolásokat a világhálón, ugyanis elállás esetén egy rosszul megválasztott szerződő féltől esetleg eredménytelen is lehet az általunk kifizetett összeg visszakövetelése.

   Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  91/110 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat