logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  101/118 >>

Felelünk-e felnőtt gyermekünk adósságaiért?

21.9.2017 20:38 | Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd

   Jogi rovatunk februári számában már foglalkoztunk az öröklési jog alapvető szabályaival, vizsgálva az elhunyt hozzátartozók által felhalmozott adósságoköröklését.Emellett, az adósságok halmozásárasajnos egyre gyakrabban már az adós élete soránis fény derül, ezekről sok esetben az érintettekaz ún. adósságbehajtással foglalkozó társaságoktól szereznek tudomást. Mivel az adósságbehajtók az eredményes adósságrendezés érdekében akár az adós hozzátartozóinak, mi esetünkben az adós szüleinek is nem egy esetben címeztek már fizetési felszólítást, fontosnak tartom tisztázni a szülők jogait és kötelességeit abban az esetben, ha az említett társaságok fizetési felszólítása a szülők lakásában állandó tartózkodási hellyel rendelkező gyermek adósságával kapcsolatban érkezik.

   Alapelv, hogy gyermekünk adósságáért csak abban az esetben felelünk, ha az adósságot érintő jogviszonyban kezesként vagy adóstársként lépünk fel. Érvényes kezességi vagy adóstársi jogviszony csak és kizárólag akaratunk szabad és komoly, saját aláírásunkkal ellátott kinyilvánításával keletkezhet, ezért más kézírásával ellenjegyzett nyilatkozatok esetében mindig hivatkozzunkaz érvényes kezességi vagy adóstársi jogviszony hiányára. Ez a szabály egyaránt vonatkozik a Tt. 233/1995 számú, a bírósági végrehajtókról és a végrehajtásról szóló törvény szerint vezetett eljárásokra is, melyekre minden esetben csak jogerős és hatályos végrehajtói jogcím alapján kerülhet sor. Amennyiben tehát gyermekünk önként nem teljesít a hitelezőjének és kezesként, illetve adóstársként minket sem lehet felelősségre vonni, az általános hitelezőnek (bizonyos rendkívüli esetek kivételével, pl. társadalombiztosító, adóhatóság) elsősorban a bíróságon kell érvényesíteni a követelését  gyermekünkkel szemben. Ez alól kivételt képezhet gyermekünk közjegyzői okiratba foglalt adósságelismerése és részletfizetési vállalása, mely további bírósági eljárás nélkül közvetlen végrehajtói jogcímnek minősülhet (a végrehajtói jogcím e formája viszont a gyakorlatban jellemzően ritkábban fordul elő).

   Az adósságbehajtók értesítésekortehát vizsgáljuk meg, hogy jogviszonyban állunk-ea gyermekünk adósságával kapcsolatban, továbbáhogy ingatlanunkat nem terheli-e bármilyen, az adósság biztosítékaként megalapított zálogjog, illetve hogy a felszólítás jogerős és hatályos végrehajtói jogcímen alapul-e. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a jogerős és hatályos jogcímen alapuló végrehajtás csak és kizárólag az adós, illetve az adósok vagyonát terhelheti. Mivel az adós kötelezettségein nem részesedő harmadik személyeket nem lehet felelősségre vonni az adós elmaradása miatt, ezen személyek tulajdonát, legyen ez akár a szülők, saját gyermekek, testvérek vagy nagyszülők tulajdona, nem érintheti az adós ellen folytatott végrehajtói eljárás még akkor sem, ha az adós állandó tartózkodási helye az adott személyek tulajdonában lévő ingatlanban van bejegyezve.

   Az állandó tartózkodási hely intézményét elsősorban a Tt.253/1998számú, a Szlovák Köztársaság állampolgárai tartózkodási helyének bejelentéséről és a Szlovák Köztársaság lakosságának nyilvántartásáról szóló törvény szabályozza, mely szerint az állandó tartózkodási helynek egyértelműen csak bejegyzési jellege van. Ennek tekintetében pusztán a tény, hogy az adós állandó lakóhellyel rendelkezik a szülők ingatlanában önmagában semmilyen hatással nincs a végrehajtói eljárás menetére, illetve nem vonja maga után az ingatlan leterhelését a végrehajtói eljárásban. Mivel a végrehajtói eljárás és az állandó tartózkodási nyilvántartás intézményei között semmilyen kapcsolat nincs, az adós hitelezőinek követeléseit nem lehet abból az ingatlanból kielégíteni, amelyhez az adóst az ideiglenes vagy állandó lakóhelyenkívül semmilyen tulajdoni jogviszony nem köti.

   Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  101/118 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat